Без импийчмънт за Дилма Русеф

| от chronicle.bg |

Процедурата по отстраняване на бразилския президент Дилма Русеф премина в неочакван обрат, след като председателят на долната камара на парламента Валдир Мараняо отмени вота от 17 април, с който на практика бе разрешен импийчмънт.

Така процедурата трябваше да премине в Сената, горната камара на парламента, която на свой ред да гласува и да реши дали Русеф да бъде отстранена. Това по програма трябваше да се случи в сряда, 11 май. Засега не е ясно дали ще има гласуване на сенаторите изобщо.

Мараняо съобщи, че отменя вота в Долната камара, защото има съмнения за нередности в гласуването. То се извърши поименно, като всеки депутат излезе пред трибуната и публично обясни мотивите си. Заседанието продължи над шест часа и приключи с резултат 367 „за“ импийчмънт срещу 137 „против“ и 7 въздържали се.

Мараняо се мотивира, че депутатите не е трябвало публично да декларират своя глас, а също така имало партийна намеса, вместо вот по съвест. Русеф загуби ключовите си коалиционни партньори непосредствено преди важния вот в долната камара на парламента. Нейните партньори от лявата Партия на трудещите се обещаваха обрат в Сената и спиране на процедурата, която може да приключи със съд за Русеф.

Тя е обвинявана в манипулиране на бюджетни сметки на фона на най-тежката рецесия в страната от 1930 година насам. Русеф от своя страна обвини вицепрезидента Мишел Темер в заговор за свалянето й от власт.

 
 
Коментарите са изключени за Без импийчмънт за Дилма Русеф