shareit

И АП вече не счита Крим за част от Украйна

| от |

Една от най-големите информационни агенции – Асошиейтид Прес /АП/, вече не счита Крим за част от Украйна.

EU-Ukraine-Russia-680x365

АП разпространи официално изявление, съгласно което работещите в агенцията журналисти в своите материали отсега нататък няма да обозначават Крим като част от Украйна. Ако досега, например, даден репортаж е започвал със „Севастопол, Украйна“, вече ще започва със „Севастопол, Крим“, предаде БГНЕС.

Украйна вече не контролира Крим, а материалите на АП трябва да отразяват реалните факти и събития“, коментира главният редактор на агенцията по стандартите Том Кент. Трябва да се отбележи, че АП все пак не счита /все още/ Крим за част от Руската федерация, въпреки че тези дни това се случи.

„Нищо особено не е станало. Когато пускаме, например, материал за Палермо, новината започва с „Палермо, Сицилия“, а не „Палермо, Италия, въпреки че остров Сицилия е част от Италия. В материалите за остров Гваделупа също не указваме, че е в състава на Франция.

Националното географско общество на САЩ отива още по-далеч с оглед на настъпилите геополитически промени. Подразделението National Geographic Maps е коригирало своите карти така, че Крим е вече представен като част не от Украйна, а като част от Руската федерация.

 
 
Коментарите са изключени за И АП вече не счита Крим за част от Украйна