ЕЦБ ще подкрепя гръцките банки с повече ликвидни средства

| от |

В обстановка на недоверие към Гърция Европейската централна банка (ЕЦБ) изпрати послание за подкрепа на страната, като се ангажира да осигури повече ликвидни средства за гръцките банки, съобщи източник на Гръцката централна банка.

Подкрепата ще бъде предоставена при условие, че Гърция продължава да осъществява плана за възстановяване на икономиката си, наложен от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Решението на банката било взето вчера на среща на управителите на централни банки във Франкфурт в присъствието на Янис Стурнарас, управител на Гръцката централна банка.

Ангажиментът на ЕЦБ идва след два рекордни спада на борсата в Атина с 5,7% във вторник и с 6,25% в сряда. Днес към 9,35 ч по Гринуич тя загуби 1,87% до 872,30 точки, след като отвори с растеж от 1,65%.

Според мнозинството анализатори нервността на пазарите се дължи на възможността за предсрочни избори в Гърция в началото на 2015 г., както и на намерението на правителството да се откаже от международната спасителна помощ по-рано от предвиденото. Докато заемите на ЕС трябва да спрат в края на 2014 г., тези от МВФ ще продължат до 2016 г., което задължава Гърция да продължи с необходимите реформи. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за ЕЦБ ще подкрепя гръцките банки с повече ликвидни средства