shareit

Египет готов да подкрепи коалицията срещу „Ислямска държава“

| от |

Египет е готов да подкрепи международната коалиция, създадена за борба срещу екстремистка групировка „Ислямска държава“ (ИД). Това заяви в интервю за агенция Aсошиейтед прес президентът Абдел Фатах ас Сиси.

„Ние сме готови да подкрепим (международна коалиция). Ще направим всичко, каквото е необходимо“, казва Ас Сиси в първото си интервю за чуждестранна медия откакто встъпи в длъжност през юни тази година. Той обаче не уточни каква точно ще бъде тази помощ.

Според АП, президентът на Египет изключва възможността за изпращане на египетски войски в Ирак, за да участват в операции срещу екстремистите от ИД. Според него иракската армия е в състояние да се справи с тази задача сама и не е необходимо да се изпращат войски от чужбина.

Наскоро президентът на САЩ Барак Обама одобри стратегия за борба с екстремистите от ИД, предвиждаща въздушни удари по позициите им, изпращане в Ирак на близо 500 американски военни съветници и подготовка на отряди на т.нар. умерена сирийска опозиция. Според Обама, победата над ИД може да бъде постигната само чрез съвместни усилия, чрез международна коалиция. Според Държавния департамент, 54 страни, Европейският съюз, НАТО и Арабската лига вече са обещали да се включат в тази кампания. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Египет готов да подкрепи коалицията срещу „Ислямска държава“