shareit

ДОСИЕТАТА CHR: Първият сериен убиец на Америка – Д-р ХХХ и Замъкът на смъртта

| от |

Леонардо ди Каприо се готви за главната роля във филма за Хенри Хоуърд Холмс

„Бях роден с Дявола в мен”, казва за себе си най-жестокият доктор в историята на Америка – Хенри Хауърд Холмс. Той е сериен убиец в пълния смисъл на думата. Твърди се, че жертвите му са над 200 души. Той признава само за 27. Създава хотел-лабиринт, в който избива гостите, служителите и любовниците си. Нарича го „Замъкът” и го превръща в костница. Аудиторията очаква с нетърпение най-новият филм на Леонардо ди Каприо, в който той ще изиграе именно този гениален, обсебен от смъртта лекар, който продавал скелетите на жертвите си на училищата по медицина.

„Злият бе до мен, когато бях роден”

Страховитият Херман Уебстър Мъджет, както е истинското име на д-р Хенри Хауърд Холмс, е роден на 16 май 1961 година в Гилмантън, Ню Хемпшир в семейство на методисти. Баща му е фермер, алкохолик и насилник. Херман има една сестра и двама братя.

Когато бил малък Херман имал панически страх от местния доктор. Съучениците му разбрали за това и решили да му погодят номер – накарали го да докосне скелет, опитвайки се да го изплашат. Това обаче не се случило и, както казва хроникьорът Ерик Ларсън, наскоро ученикът Херман бил очарован и скоро обсебен напълно от смъртта. Години по-късно той казва за себе си „Бях роден с Дявола в мен. Не можех да се боря с това, че съм убиец, така както един поет не може да спре вдъхновението си – Злият бе до леглото, на което се родих и ме съпроводи в света от първия ми дъх, бе до мен през цялото време, до сега”.

През 1882 година Херман е приет да учи медицина и хирургия в Университета в Мичигън. Завършва с отличие през 1884 година. Докато бил студент, започнал да краде трупове от лабораторията. Обезобразявал ги, за да заблуди застрахователните агенти, че хората са загинали в резултат на инцидент. След това прибирал парите от застраховките, които той сам правел на пациентите, преди да починат. По това време е женен за първата си съпруга Клара, от която има син.

След като завършва Хенри решава да стане фармацевт и да се премести в Чикаго. По същото време той започва да се занимава сериозно с нелегална дейност, недвижими имоти и сделки под името д-р Хенри Хауард Холмс. Докато все още е женен за Клара, той сключва брак с жена на име Мирта, от която има дъщеря. Жени се и трети път за Джорджана в Колорадо, докато все още е женен и за Клара, и за Мирта. Имал е връзка с Джулия Смит, сърпугата на един от бившите му работници, която по-късно става и една от жертвите му.

Да срещнеш д-р ХХХ

Д-р ХХХ пристига в Чикаго през август, 1886 година. Натъква се на дрогерията на д-р Елизабет Холтън, която се намирала на ъгъла на Саут Уолъс Авеню и 63-та улица в квартал Ийгълууд. Собственичката решила да наеме д-р ХХХ на работа и той се оказал доста дисциплиниран и трудолюбив служител. Внезапно мъжът на д-р Елизабет Холтън умирял. Холмс използвал момента и предложил на вдовицата да купи дрогерията. Жената се съгласила, след което изчезнала към Калифорния заедно с дъщеря си. Повече нищо не се чуло за тях.

На мястото на дрогерията Холмс издигнал триетажен хостел. Нарекъл го „Замъка”. Отворил вратите му стратегически по време на Световното изложение през 1983 година, което се провеждало само на няколко метра от сградата. На първият етаж се намирали магазини и дрогерията. На горните етажи бил разположен личният офис на Холмс и страховит лабиринт от над 100 стаи без прозорци, вестибюли със странни форми и тъмни ъгли, стълби, които на пръв поглед не водели до никъде и врати, които се отваряли само отвън. По време на строежа д-р ХХХ находчиво сменял строителите. Така само той знаел строителния план на хотела и тайните му проходи. Точно по това време злият доктор се срещнал с Бенджамин Питцел – дърводелец с криминално досие. В последствие д-р ХХХ го експлоатирал да върши черната работа в злодеянията му.

След като хотелът бил завършен, д-р ХХХ започнал да набелязва жертвите си. Избирал предимно жени, най-вече блондинки, макар да имало и изключения. Някои били негови служителки, други му ставали любовници, трети били гости на хотела. Повечето скланял да си направят застраховки „Живот” при регистрирането в хотела. След като ги убивал, усвоявал парите, тъй като той фигурирал като бенефициент в документите.

Добре дошли в Замъка на смъртта!

H._H._Holmes_Castle

Световният панаир в Чикаго бил идеалният момент за д-р ХХХ да се докопа до жертвите си. Той обикалял изложението и подбирал русокоси девойки, предлагал им стаи и ги придружавал до хотела. Повечето от момичетата никога не излезли оттам. Наетите служителки в хотела също изчезвали безследно. Какво се случвало в хотела лабиринт едва ли съществува и в най-големите кошмари.

Стаите са били звукоизолирани, но имали тайни шпионки, за които знаел само докторът. Както и тайни врати и отвори в пода, безкрайни стълби, които водели до други помещения и десетки подземни тунели. Стените били покрити с азбест, за да не остават следи върху им. По тях се плъзгали тръби с газ, които д-р ХХХ контролирал от офиса си. Докторът измъчвал и убивал жетвите си, като им пускал отровен газ и ги е наблюдавал от собствената си спалня. Някои от тях запалвал. Други завързвал с ремъци за специално легло, на което разтягал телата им докато се разкъсат. Замъкът на смъртта разполагал и с фалшиви подове, стаи за изтезания, лаборатория, операционна и крематориум. Някои от убитите пускал в мазето си по тайни омазнени улеи, където ги очаквали цистерни с киселини, различни отровни субстанции или пещ с вар.

В операционната д-р ХХХ правел и дисекция на някоя от жертвите си, други разчленявал. Отделял здравите им органи и плътта от костите им. След това обработвал скелетите и ги продавал на медицински училища благодарение на връзките, които натрупал по време на следването си.

След залавянето на д-р ХХХ детективите открили няколко цели скелета и многобройни овъглени фрагменти от кости, сред които имало и тазова кост на 14-годишно момиче. Намерили и окървавена примка от бесило и изба пълна с негасена вар. Гръмки заглавия в американската преса нарекли смъртоносния лабиринт „Замъка-костница”.

Издънката

Когато световният панаир в Чикаго приключил, кредитори затворили хотела на жестокия доктор. Икономиката замряла и д-р ХХХ напуснал ветровития град и се отправил към Тексас. Там планирал да издигне нов хотел на ужасите, върху парцел, наследен от две сестри. Той излъгал момичетата, че ще се ожени за тях, след това ги убил. Внезапно, обаче д-р ХХХ изоставил проекта си и започнал да пътува на север като мечтаел да се установи в Канада. Полицията не е регистрирала други убийства в този период от живота му освен на приближения му паж Бендажмин Петцел и три от децата му.

През 1894 година д-р ХХХ попада за кратко в затвора за измама. Въпреки че гаранцията му била платена в светкавично кратък срок, той успял да направи съдбоносна грешка. Докторът се разприказвал пред дребен крадец на име Марион Хеджпет, който излежавал 25-годишна присъда. Д-р ХХХ му споделил новия си пъклен план – смятал да си направи застраховка „живот” за 10 хиляди долара, след което да инсценира смъртта си. Трябвало му обаче доверен адвокат и поискал затворника Хеджпет да му препоръча някой срещу 500 долара комисионна.

Така д-р ХХХ се запознал с адвокат Джепта Хоу. Юристът сметнал схемата на убиеца за брилянтна. Планът обаче се провалил, когато застрахователната компания станала твърде мнителна. Тогава д-р ХХХ решил да жертва глашатая си Бенджамин Питцел.

Бенджамин Питцел

Бенджамин Питцел

Питцел се съгласил да инсценират смъртта му, а жена му да прибере 10 хиляди долара застраховка. Тя трябвало да раздели парите с д-р ХХХ и безскрупулния адвокат Джепта Хоу. Схемата трябвало да се задейства във Филаделфия, където Питцел трябвало да се представи за изобретател с името Б. Ф. Пери. След това той трябвало да бъде обезобразен в лабораторна експлозия. Оставало само да се намери подходящ труп, който да бъде представен за тялото на Питцел.

Вместо да инсценира смъртта на Питцел, д-р ХХХ решил да го убие наистина в лаборатория, както е според плана. Напоил Питцел с хлороформ след като спрял да диша, за да изглежда, че Бенджамин се е самоубил ( той бил алкохолик и страдал от хронична депресия).

След това започнал да лъже овдовялата му съпруга, че Питцел се покрива временно в Лондон. Убедил я да му даде попечителство над 3 от петте им деца, за да отидат заедно да разпознаят „фалшивия” труп пред застрахователите. Така Алис, Нели и Хауърд Питцел попаднали в ръцете на жестокия сериен убиец.

Доброто ченге Гайер

Докато д-р ХХХ и трите деца се местели из северната част на САЩ, овдовялата г-жа Питцел била пратена да се движи по паралелен маршрут, като през цялото време била лъгана и манипулирана. Въпреки това жестокият доктор я държал близо до себе си – отсядал в хотел заедно с третата си съпруга само на няколко пресечки от нейния. Точно тогава се намесва детективът от Филаделфия – Франк Гайер. Той започва да следи д-р ХХХ и открива гниещите тела на двете дъщери на Питцел заровени в мазе. Детектив Гайер се насочва към Индианополис, където установил, че д-р ХХХ е наел колиба. Местните жители разказали пред детектива, че лекаря е посетил местна аптека и купил отрова за сина на Бенджамин Питцел. След това минал през работилница и наострил ножовете си, с които разчленил малкия Хауърд преди да го изгори. Зъбите и костите на детето били открити в комина на наетата колиба.

По същото време в полицията се появил затворника Марион Хеджпет, който така и не получил обещаните си 500 долара комисионна от злия доктор. Той разказал за плана на д-р ХХХ да измами застрахователите. На 17 ноември 1894 година д-р Холмс бил арестуван в Бостън, а кървавият му гуляй бил прекратен. Лекарят бил арестуван за кражба на кон докато се опитвал да напусне страната с нищо неподозиращата си трета съпруга. Затова пък полицията вече го подозирала за много по-сериозни престъпления.

Разпитите започнали и бързо отвели ченгетата до Хотела на ужасите. Чистачът на замъка Рат Куинлан разказал как така и не разбрал защо му било забранено да чисти горните етажи на хотела. Съседите на д-р ХХХ споделили, че са го виждали да придружава неидентифицирани млади жени в хотела, които никога не са виждали да излизат. Смята се,ч е в Хотела на ужасите са избити около 200 души, но д-р ХХХ признава само за 27. Полицията идентифицира едва 9 от телата, тъй като труповете в мазето били разчленени на толкова малки части и така разложени, че никой не можел да каже колко хора са всъщност. Жертви на Холмс са предимно жени, най-вече блондинки, но сред тях има и няколко мъже и деца.

Бавна смърт

Д-р Д-р ХХХ е оставен в затвора във Филаделфия за застрахователната измама докато тече процеса срещу съучастника му – адвокат Джепта Хоу. През октомври 1895 година срещу злият доктор започва процес за убийството на Бенджамин Питцел, осъден е на смърт. Към този момент вече имало и достатъчно доказателства, че именно д-р ХХХ е избил и трите деца на Бенджамин. Докторът получил 212 610 долара, за да направи самопризнания пред вестник. По време на процеса той давал разнопосочни обяснения за живота си, внезапно започнал да твърди, че е невинен и в последствие, че е обсебен от Сатаната. Целта му била да заблуди разследващите за да разберат истината за него и деянията му.

На 7 май 1896 година Холмс е обесен в затвроа на Филаделфия за убийството на Бенджамин Пицел. До момента на смъртта си, д-р ХХХ останал спокоен и дори любезен, като ни сянка от страх и безпокойство не минали през лицето му. Помолил единствено ковчегът му да бъде напълнен с цимент и заровен на 3 метра под земята. Опасявал се, че може крадците на гробове да откраднат тялото му и да му направят дисекция.

Д-р ХХХ умрял бавно, като тялото му се гърчело близо 15 минути след като увиснал на бесилото.

Петнадесет години по-късно управителят на Замъка на ужасите Пат Кинлън се самоубил като взел стрихнин. Роднините му твръдели, че бил обладан от духове през последните месеци и не можел да спи. По този повод вестник „Chicago Tribune” пише, че мистериите за Замъка на д-р ХХХ ще останат неразкрити.

Замъкът на убийствата изгорял почти напълно при мистериозен пожар малко след като д-р Холмс напуска Чикаго. През 1938 година мястото е застроено отново. В момента там се помещава местния клон на Американските пощи.

Интересът към убийствата на Холмс се възродил през 2003 година, когато излиза от печат книгата на Ерик Ларсън „Дяволът в Белия град: Убийство, магия и лудост, които промениха Америка”. Книгата му е бестселър, а по нея ще се снима филм, в който главната роля ще се изиграе от Леонардо ди Каприо, който в момента си е взел почивка, за да се концентрира върху образа на д-р ХХХ.

До момента има само един документален филм по случая – „Х.Х.Холмс: Първият сериен убиец на Америка”. Продуцентът и режисьор на филма Джон Боровски написал и книга, наречена „Странният случай на д-р Х. Х. Холмс”.

 
 
Коментарите са изключени за ДОСИЕТАТА CHR: Първият сериен убиец на Америка – Д-р ХХХ и Замъкът на смъртта

Повече информация Виж всички