shareit

Дим и прах над новините

| от |

Защо се пишат опроверженията в жанра „право на отговор” до медиите?

Въпросът е относително ясен, за да излязат. Относително ясно е и при какви обстоятелства засегнатите каква помощ могат да получат по света и у нас. По правило у нас нещата са сложни. А в случая с писмото на Лютви Местан не е ясна целта на писмото му до главния редактор на Ню Йорк Таймс. Партийният лидер е „огорчен”, че партията му е наречена проруска.

Вчерашната новина не стана коментарно сутрешна по телевизорите.

Вместо това се поставяха редици и колони въпроси, по правило без възможен институционален отговор. Защото е видно, че живеем в един непознат за света строй – затворено натурално стопанство на кадрите. Без да броим отворените писма, които се пишат не поради спестовност, а поради безсилие. Вероятно е редно да се прави сутрешен прочит по телевизията във връзка с потенциална рейтингова тежест и поради относително ниска цена на установяване на написалите ги.

Рубриките въпроси без отговор са очевидно пълни.

Къде е Петко Сертов и защо се крие?

Да се търси или да не се търси Петко Сертов? Скъпо ли е или евтино?

Единственият отговор е, че Петко Сертов не е носител на актуална информация, вероятно има лична причина да не бъде намерен. Когато един човек иска да се скрие, ако не е прастъпник е относително лесно да го направи.

Кога и дали ще се върне Цветан Василев е ясно, че не може да се отговори, защото зависи от Сърбия. От вчера се пита колко са картините, на кого са и защо се превозват с хамали и транспорт под наем до Националния исторически музей?

На 23 декември съдът е решил да направи запор на картините, но при товаренето им в буса не били присъствали вещи лица се оплака адвокат Менко Менков. Ползвани били хамалски услуги за 8 лева на час.

Двадесет картини са предадени с протокол за доброволно предаване. Съдия изпълнител не ги е описал, това било предвидено и е било съобщено по надлежния ред.

Къде е Цветан Василев, той живее трудно и защо трябва да живее като бедняк?

Менко Менков цитира Цветан Василев, че това е акция за отклоняване на общественото внимание. И зададе друг въпрос от името на доверителя си и в негова полза, на 30 декември Софийският градски съд/СГС/ е отказал на БНБ, която не е страна по това дело, да се отблокират 5 милиона лева от сметка на Корпоративна търговска банка. Парите, според адвокатът били за се харчат. Имало било искане по-рано и от квесторите, за двойно по-малка сума, което съдът също не разрешил.

Експерти е имало според Божидар Димитров, но колекцията е незаконна, защото не е регистрирана и затова той предложи „доброзорно дарение”.

В това време засега не се правят стъпки за европейски банков надзор и присъединяване към еврозоната.

Ще има ли бунтове в обществото?

Според Андрей Райчев в близко време – не, според Боряна Димитрова има усещане за ролята на политическото лидерство на базата на действия, в полза на обществото.

Междувременно продължаваме да търсим отговор на въпроса дали последното и първо бебе на годината наистина са били изоставени.

И колко бебета са изоставени изобщо?
И дали се счупи „модела” да се раждат бебета заради помощите?
Не е редно да се изоставят деца, обаче животът е труден, споделиха запитани роми пред камера.
И за друг травматичен въпрос остана време.
Трябва ли да се въведе минимална защитна цена, за каквато настояват производителите?
Деветдесет стотинки е предложено да бъде тя. Производител на хляб обаче уточни, че подобни цени трябва да има и здругите браншове, защото има много производство извън закона, наричано по нашите земи – сив сектор.

Вчера в Ботевград се биха за кръста в шадравана, днес стана ясно, че 300 метра от мантинелата край града липсват. Вероятната им цена е около 400 лева, не е възможно частно лице да предаде материалът за скраб, разитваният експерт допусна, че става дума за по-организирано сваляне на мантинели.

Дали Ню Йорк Таймс ще публикува описаното огорчение на Лютви Местан ще следим, макар, че това едва ли е важно за българите. За останалите поставени въпроси в графата без отговор също, но на тях обикновено по света отговорите ги дава съответния закон. Оставаме с надеждата скоро това да започне да се случа и у нас. Защото няма нищо по-тягостно от въпроси, без отговори и споровете за дима и прахта над новините и констатацията, че живеем в в един непознат за света строй – затворено натурално стопанство на кадрите. В превод, ти на мене, аз на тебе.

 
 
Коментарите са изключени за Дим и прах над новините