shareit

Братислава или „Брат И Слава“

| от Игор Дамянов |

Когато търсите нова дестинация за поредното приключение, колко често ви хрумва мисълта да отидете до Братислава? Рядко, може би?

Винаги е Лондон, Париж, Прага, Виена, Рим, Барселона, но не и Братислава, освен ако нямате специален афинитет към Източна Европа. А защо така? Както при много други дестинации – защото знаем твърде малко за този град. Независимо дали харесвате или не Източна Европа като туристическа дестинация, Братислава открадне сърцето ви.

Разделена на две от Дунав, с впечатляваща архитектура, много интересни заведения и яко млади хора, Братислава те кани да я посетиш и да се насладиш на всичко, което ти предлага.

братислава2

Местните поназнайват български, руски, доста гостоприемни са, така че и тези от вас, които са по-неопитни пътешественици, ще се чувстват спокойно, стъпвайки в Словакия. Освен това българската общност тук е голяма, на почит е и винаги можеш да разчиташ на местна помощ, ако имаш нужда. Качваш се на самолета, политаш в 21:00 ч. българско време и пристигаш в 21:00 ч. местно време, което си е своеобразно пътуване във времето. Ето и няколко места, на които да усетите магията на Брат И Слава. И не забравяйте да ги заснемете.

47688595_295640517739707_4781065299354976256_n

Тъй като полетите са късно вечерта, препоръчително е да идете на вечеря и след това да обиколите центъра, където е истината, когато говорим за партита. Кухнята на всички държави в тази част на Европа си прилича. Ако търсите местна храна и бира, съветваме да не подминавате Bratislavsky Mestiansky pivovar.

братислава3

В този град бирата е на особена почит. Почти всяка кръчма произвежда собствено пиво. И то не само един вид, а огромна палитра от бири, които показват защо хмелената напитка е издигната на пиедестал. За хапване има чудни неща и трудно ще се ориентирате от менюто, затова най-добре е да питате за препоръки. Има по нещо за всеки. И за вегетарианците, и за тези, които обичат месо. Особено за вторите. Ребърца, гулаш, телешко в най-различни вариации, агнешко, наденички… симфония. След като сте опитали подобаващо количество от местните вкусотии, е време да идете до пешеходната зона, където се случва всичко. Интересното е, че тук времето е разделено на две – дневна разходка и парти вечер. Барове с музика на живо, такива със собствена бира, емблематичният караоке бар Wild Karaoke, разни стриптийз барове, които са част от местната култура.

братислава4

Цените не се различават много от тези в София. Центърът не е много голям, но за сметка на това предлага страшно голямо разнообразие. Гъмжи от млади хора на всяка крачка. Тук партито свършва тогава, когато вие искате, или когато пропеят първите петли. Такситата са на сносни цени. Градът е малък и където и да се намирате, няма да ви струва повече от 10-12 евро.

братислава5

Сутринта, ако ви се става и сте в хотел, не пропускайте закуската, защото там предлагат освен скучната хотелска закуска, традиционни сирена и хапки. Ако сте от поспаливите, няма проблем, защото заведенията по пешеходната зона предлагат какво ли не. През деня градът изглежда доста по-спокойно от вечерта. Туристи, улични музиканти, красиви и кокетни магазинчета и прекрасна, поддържана архитектура. Обиколете малкото улички и през деня и се насочете към Дунав. Там ще те посрещнат красиви заведения, откъдето се виждат как корабчетата пресичат двата бряга и свързват Словакия с Австрия. Няма как да не забележите и The Slovak National Uprising Bridge, където е кацнала като летяща чиния UFO Tower.

Уникалното съоръжение е част от семейството на World Federation of Great Towers заедно с Айфеловата кула в Париж и Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк. На 85 метра от земята, тя предлага 360-градусова гледка над целия град и на Дунава.

братислава7

Слизайки от кулата, забелязвате туристическите корабчета, които плават по Дунав и разбирате какво е искал да каже Йохан Щраус. В посока Австрия и на самата граница е разположен замъкът Девин.

братислава8

Този замък е гордостта на словаците. Той, освен функцията която е изпълнявал, се свързва и със славянските братя св. св. Кирил и Методий, които оттук са започнали своята мисия през 863 г. Оглеждаме, правим няколко красиви снимки на мястото, където Морава се влива в Дунав, и се връщаме отново в центъра, където оставихме бирата да се изстудява. За да опитаме всички разновидности, ще ни трябва поне месец, а разполагаме само с един уикенд. Затова сядаме в най-слънчевото заведение, поръчваме нова бира и се наслаждаваме на Братислава.

братислава9

Всеки пътешественик би трябвало да знае какво е батерията на телефона или фотоапарата да свърши по средата на разходката. И поенеже възнамерявам да разкажа играта на телефона от снимане, се надявам батерията да не ме издъни нито веднъж. За щастие камерата на motorola one улови всички кадри в тази публикация. В допълнение към това успяхме да тестваме и новата функция за синемаграфии, която прави страхотни гифове, за които ще научите малко по-късно. А дотогава…

Наздраве!

братислава10

 
 
Коментарите са изключени за Братислава или „Брат И Слава“