shareit

Атина остава без съюзници

| от |

Осемнадесет от деветнадесетте държави-членки на Еврозоната и Европейската комисия искат Гърция да играе по европейските правила и да поиска удължаване на спасителната програма, като по този начин осигури достатъчно време, за да се обсъди бъдещето на отношенията на страната със своите кредитори, пише Иван Петрински за newsbg.eu.

Европейската комисия ще присъства на специална среща на Еврогрупата, за да се направи официално искане до Гърция. Гръцкият премиер на Алексис Ципрас и гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис, тъй като, до момента няма решение на проблема на страната. Йерун Диселблум предупреди, че “Ние не правим мостови заеми,” докато Волфганг Шойбле отбеляза, че “ние уважаваме волята на гръцкия електорат, но електоралната волята на избирателите във всяка държава-членка на Европейския съюз също трябва да се спазва.” За съжаление, Европейското правителство не е убедено в позицията на Гърция по въпроса.

Гърция няма съюзници в подкрепа на предложенията, които са направени през последните дни, въпреки че много чуждестранни лидери поздравиха правителството на Ципрас. Гръцкото правителство изглежда напълно изолирано и всички очакват малък жест на добра воля, за да се преодолее пропастта. Кредиторите не искат от Варуфакис да прилагат мерките на предшественика си, или Ципрас, да прилага политиките, определени от Андонис Самарас. Това, което те искат е гръцкото правителство да спазва целите, определени от предишното правителство и кредиторите, и постигане на тези цели по някакъв начин, при условие, че е добре планирано и изчислено. За Брюксел удължаване на спасителния програма не е толкова трагично, и меморандумът не е това “зло”, както е представен в Гърция. Въпреки това, гръцката реалност не е показал никакви положителни признаци по отношение на меморандума. Напротив, хиляди фирми са затворени, като пряк резултат от мерките за строги икономии и безработицата е над 25%.

 
 
Коментарите са изключени за Атина остава без съюзници

Повече информация Виж всички