Археолози в Полша откриха останките на вампир от 17-ти век

| от |

Археолози, които работят по разкопки близо до Пиен, Полша, наскоро откриват очарователна реликва от „периода на вампирите“ в Източна Европа от 18-ти век. В малко гробище те намират тялото на жена, която е погребана със сърп на врата си и катинар на пръста на левия си крак.

Както съобщава Heritage Daily, свидетелствата и историите за вампири достигат своя връх в Европа през 18-ти век – и предизвикват масови ексхумации и набиването на колове в труповете.

Този специфичен гроб датира някъде от 17 век, преди страхът от вампирите да достигне този пик. За експертите обаче е ясно, че който и да е погребал неизвестната жена, е направил всичко възможно тя да не се върне от мъртвите.

Професорът от университета „Николай Коперник“ Дариуш Полински обяснява, че въз основа на това как са били позиционирани тялото и сърпът, намерението вероятно е жената да бъде обезглавена, ако се опита да стане от гроба, за да тероризира живите.

„Сърпът не беше положен легнал, а бе поставен на шията й по такъв начин, че ако починалата се опита да стане, главата й най-вероятно щеше да бъде отсечена или поне наранена“, казва Полински пред Daily Mail.

Edvard Munch - Vampire (1895) - Google Art Project

Архивите с митове за кръвопиещи хора, върнали се от мъртвите, в Източна Европа датират още от 11-ти век, но в някои региони тези митовете се разпространяват толкова широко, че предизвикват истерия сред хората. Това довежда до много обвинения във вампиризъм срещу покойници, които са починали преждевременно – особено от самоубийство.

Тази настроения преминават в истерия, която става толкова разпространена, че до края на 17-ти век в цяла Полша са въведени странни погребални практики от страх от евентуално „избухване“ на вампири. Много тела са осакатени посмъртно и не само това…

„Други начини за предпазване от връщането на мъртвите включват отрязване на главата или краката, поставяне на починалия с лице надолу, за да захапе земята, изгаряне на трупа или пребиването му с камък“, казва Полински.

Любопитното е, че жената вампир, открита от екипа на университета „Николай Коперник“, също е имала и копринена шапка на главата си – луксозна стока през 17 век. Това показва, че тя вероятно е имала висок социален статус в своята общност.

Това допълнително подкрепя по-новите теории, че хората, които са наричани „вампири“ през този период, не са били някакви непознати или новодошли хора в градовете, които са предизвикали подозрение и недоверие у местните. По-скоро те самите са били местни.

Подобно откритие в северозападния регион на Полша преди няколко години също предлага малко повече информация за това как и защо хората са извършвали тези странни погребения.

Според списание Smithsonian през 2014 г. изследователите откриват шест други скелета, всеки със сърп, поставен върху тялото му, в гроб в северозападна Полша.

След като правят биогеохимичен анализ на костите, те изненадващо откриват, че всичките шест „вампира“ са били от района, а не, както се е смятало преди, непознати, към които местните жители са били предпазливи.

„Тези лица не са били заподозрени, че са станали вампири поради тяхната идентичност като неместни жители, а вместо това са били недоверчиви в някакъв друг, допълнителен социален контекст като членове на местната общност“, съобщават изследователите по това време.

За тях е трудно да идентифицират какъв може да е бил източникът на това недоверие, но водещият автор на изследването, Лесли Грегоричка, предполага, че етикетът вампир може да е бил даден на първите жертви на епидемии от холера, които са били често срещани в цяла Европа по това време.

„Хората от периода след Средновековието не са разбирали как се разпространяват болестите“, казва Грегоричка, „и вместо с научно обяснение за тези епидемии, холерата и смъртните случаи, произтичащи от нея, се обясняват със свръхестественото – в този случай вампиризъм.“

Същите тези свръхестествени обяснения служат и като оправдание за поставянето на сърпа около телата на починалия. Да, те са били поставени, за да защитят живите от немъртвите, но също са служили и като начин за защита на починалия от зли сили.

„Според народната мъдрост сърпът предпазва родилките, децата и мъртвите от зли духове“, казват изследователи пред Daily Mail. „Той също има роля в ритуали, предназначени да противодействат на черна магия и магьосничество.“

Новият женски скелет на вампир е изпратен в университета в Торун за по-нататъшно археологическо проучване.

 
 
Коментарите са изключени за Археолози в Полша откриха останките на вампир от 17-ти век

Повече информация Виж всички