shareit

Android достигна рекордните 85 процента от пазара на смартфони

| от |

Компанията за маркетингови проучвания Strategy Analytics представи доклада си за второто тримесечие на 2014 година, според който делът на платформата Android от глобалния пазар е достигнал рекордните 84.6 процента, пише TheNextWeb, цитирани от Агенция Фокус.

Според доклада за този период са доставени 295.2 милиона смартфони, но темпото на растеж се забавя, достигайки най-ниските си стойности от пет години насам.
Android си осигурява по-голяма преднина спрямо всички свои конкуренти. Делът на iOS на Apple е паднал от 13.4 до 11.9 на сто, на мобилната операционна система на Microsoft от 3.8 на 2.7, а при BlackBerry спадът е от 2.4 на 0.6 процента.

В отделно проучване Strategy Analytics разглежда състоянието на различните марки смартфони през втората четвърт на настоящата година. За първи път китайският производител Xiaomi е достигнал до пето място в глобален мащаб. Компанията е завладяла 5 процента от световния пазар, доставяйки 15.1 милиона смартфони. Анализаторите отбелязват, че моделите на Xiaomi са особено популярни на китайския пазар и тя продава милиони устройства всяко тримесечие чрез мощните си онлайн канали и договори с оператори. “Следващата стъпка на Xiaomi е да се прицели в международния пазар в Азия и Европа, където ще трябва да инвестира много пари, за да запознае западните потребители с непознатата марка”, се посочва в доклада.

В същото време Samsung е доставила 74.5 милиона смартфони, осигурявайки си 25 процента от световния пазар, но отбелязвайки намаление спрямо своите 33 процента година по-рано. Apple e доставила 35.2 милиона “умни” телефона, като спадът на дела на компанията е от 13.4 на 11.9 на сто.

 
 
Коментарите са изключени за Android достигна рекордните 85 процента от пазара на смартфони