Яденето на високо-протеинова диета на средна възраст може да увеличи риска от диабет и рак, според изследване, публикувано в списание „Cell Metabolism“.
Изследователите са анализирали данните от проучване на 6381 американци на възраст от 50 до 65 години, за да се разбере връзката между протеините и някои тежки заболявания. Хората на тази възраст, които ядат богата на протеини диета, са имали увеличение на общата смъртност с 74% в сравнение с тези в групата с ниско съдържание на протеини. Любителите на месото са били изложени и на четири пъти по-висок риск от заболяване от рак. Този риск се наблюдава основно при тези, които са консумирали протеини от животински произход като месо, яйца и сирене, а не при хората, чийто протеини са идвали от ядки, семена и зърна. Проучването е проведено на базата на 18-годишно проследяване. Обратното, при хора над 65 години, които са били на високо-протеинова диета, е забелязан обратния ефект – случаите на рак са съществено по-малко. Участниците в изследването от всяка възраст, обаче, които са консумирали много животински продукти, са имали пет пъти повишен риск от диабет. Като заключение, изследователите препоръчват яденето на около 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло всеки ден в средна възраст, което прави по около 50-60 гр. дневно.