Щом стане въпрос за бири всеки харесва, това което харесва. Това обаче не означава, че трябва да пием един и същ вид бира всеки ден, независимо колко ни е любима.
Особено в наши дни биреният занаят се разраства постоянно и можем да избираме от все повече разновидности на така любимата ни напитка. По повод наближаване на лятото, а тогава се пие най-много бира, е редно да ви изкараме от рутината. Опитайте една от следните страхотни, но също така малко известни бири, препоръчани от експерта в сферата Джон Ричардс.
“Тази бира ме кара да се насълзя. Anderson Valley е доста силна и претъпкана с аромати бира, която ще ви накара да се запитате къде се е дянало леглото ви. Има аромат на бърбън и дъб, но не се заблуждавайте – това е смесено с привкус на карамел и ванилия, а накрая се усеща дървен аромат и такъв на опушени въглища. Търсете етикета с пуйката.
Може би сте чували за dugana, а може би не сте. Тази бира е по-малко известното братче на Maharaja, но е също толкова превъзходна. Тук се усещат много повече бор, смърч и всякакви горски аромати, както и силен земен, влажен вкус. За финал се усеща мек малцов привкус, който обаче не се бие със земния аромат. Странхотно е да се комбинира с чедар и швейцарско сирене, както и с кремообразни ястия с паста, например италиански колбас или панчета.
Първата опит за кисела бира на тази пивоварна се оказва доста приятна изненада. Тя наистина има вкус на сладък чай с лимон. Нямам предвид тези, които се предлагат в бензиностанциите и заведенията за бързо хранене, по-скоро се доближава до Arnold Palmer. Ароматът от вековният хмел наистина изпъква и подпомага вкуса.
Тази бира е откровение от към аромат и вкус. Смесени флорани и цитрусови аромати ви поздравяват в началото, след което се усеща лек, но упорит малцов вкус. Макар и да е със стандартните 6,8% алкохолност тази бира ме насълзи, което е рядкост напоследък.
Специалното на тази бира е флоралният аромат на хмел и мекият, гладък малцов привкус в чешки стил. Освен това се намесва и докосване от сок от круша и сладост. Тази бира е лека, невероятно свежа и освежаваща, перфектна за топъл пролетен ден.
Тази бира е странна комбинация. Прилича на тъмна бира, има вкус на такава, но усещането е различно. Ядките, които се усещат в аромата, както и печеният малц се комбинират на финала с пиперлив привкус и достатъчно земен вкус, за да ви напомни, че е saison. Комбинира се уникално с храна, за предпочитане червено меси или свинско на скара, както и печени зеленчуци. Ако намерите добра салата от пържено брюкселско зеле ви препоръчвам горещо да опитате!
Quest никога не разочароват с предложенията им, а рецептите на пивоварната с тиква са легендарни. Тази бира не прави изключение. Първоначално се усеща сладък и месест аромат на тиква, последван от сух, земен такъв. Ароматът на тиква успява да се задържи и оставате с послевкус на индийско орехче и тиквен пай. Достъпна е логично само по празниците.
Тази бира изглежда кара всички да се насълзят. Представлява сътрудничество между пивоварни и макар да има високи очаквания за нея не разочарова. Силно газирана е и е трудно да се обърка вкуса на дива мая. Включват се множество вкусове, състезаваши се за вниманието ни – круша, ябълка, тревисти и флорални аромати, всички от които допринасят за една суха, плътна и лека бира.
Бирата отлежава в продължение на 11 месеца в бъчви за бърбън, по специална рецепта на Thirsty Dog. Не се опитва да бъде нещо друго, но и няма нужда от това. Усеща се наситен аромат на меласа и бърбън, както и карамелово-малцов вкус. Завършва с докосване на ванилия и карамелизиран загар. Много сладка бира, която обаче успява да остане незадушаваща, и даже срамежлива. Шедьовър.
Бирата е с богат, шоколадов и леко плодов вкус. Хмела обаче се усеща достатъчно, за да и попречи да стане твърде сладка. По-лека е отколкото очаквате, но е достатъчно наситена за студена вечер край камината. Ако успеете да се доберете до бутилка от тази бира няма да останете разочаровани.
huffingtonpost.com