10 храни, които всъщност съдържат глутен

шоколад
Наденички - има много версии на наденичките, които вероятно наистина не съдържат глутен, но шансът тези, които купуваш, да съдържат сухари, направени от пшеница, е доста голям.
Кускус - често използван като алтернатива на ориза, кускусът е направен от гранули от грис, което автоматично го изкарва извън списъка на безглутеновите храни. За сметка на това, киноа е храна, която наистина не съдържа глутен и може да се използва в супи, салати и дори яхнии.
Корнфлейкс - въпреки, че основната съставка на корнфлейкса, е безглутеново зърно, много марки добавят екстракт от ечемик за овкусяване. Ако искате да се придържате към безглутенова диета, ще трябва да изберете друга закуска.
Тарама - вкусният дип съдържа крутони, така че няма как е безглутенов. Други дипове като салцата и хумусът често се произвеждат от съставки, които не съдържат глутен, но все пак е добре да проверите етикета.
Соев сос - китайскят соев сос обичайно съдържа пшеница! Ако искате да се храните без глутен, опитайте се да го заместите с японски сос Тамари.
Печени ядки - чистите ядки не съдържат глутен, но сушените, печени ядки често съдържат пшенично брашно, така че внимавайте. Проверете етикета или си вземете сурови ядки.
Бульони - някои марки бульони съдържат пшеница - проверявайте етикета или си пригответе бульон у дома, където може да сте сигурни, че глутенът не е сред съставките.
Брашно от елда - обикновено, брашното от елда не съдържа глутен. Заради условията, в които се отглежда и технологията на обработване обаче то може да се замърси със зърнени примеси, включително жито.
Спелта - често срещан мит е, че спелтата, наричаща още динкел, не съдържа глутен или съдържа по-малко глутен от други житни култури. Спелтата е вид древна пшеница, има по-висок процент на протеини и голямо количество влакнини и минерали, но нивата на глутен в нея са подобни на тези в обикновената пшеница.
Споделяне
Харесва ми
Споделяне