Под прикритие, епизод 11: Завръщането

| от Цветелина Вътева |

Е, най-после се случи. Случиха се. Двете събития, очаквани от феновете на „Под прикритие“ през целия сезон. Мартин загина, Попов се върна. Равновесието е възстановено. Горчивината остава.

Предпоследният епизод на сериала започна в отхвърляне на спекулациите около смъртта на Мартин: щял да е жив, все пак Ерол оцеля след падане от моста на Витиня, а Джон Сноу бе възкресен от Мелисандра. Е, не е жив. Мъртъв е като Майкъл Джексън (който, впрочем, въпреки други едни спекулации, също вече не е между живите) и дори изигра смъртта си добре. Смесицата от налудния порив да задейства детонатора и да взриви самолета на Андонов, и изненадата от приятелския куршум, дадоха на погледа на нарочения за „най-лош български актьор“ Ивайло Захариев правото да умре подобаващо.

Онова, което остана като усещане след смъртта му, беше предимно огорчение. Защото въпреки фанатизма си в последните серии, дразнещите грешки и на моменти и нелепите действия, Мартин порасна пред очите на зрителя като дете, от чийто стъпки всички се вълнувахме. За пет сезона той порасна, дори остаря. Влюби се веднъж и изгуби обекта на любовта си във войната между ченгета и мафиоти. Влюби се втори път – отново се случи същото. Опита се, бори се, и си остана винаги една неизменна крачка назад от престъпниците.

Похватът на сценаристите, който заслужава внимание, се корени в това, че Мартин не падна жертва в същата тази война, която уби момичетата му и запрати ментора му да лови риба в едно безлюдна езеро. Той загина заради собствената си загуба на контрол и отчаяние, съдбоносно сблъскани с една чужда любов: тази на Ерол към Ния Туджарова.

Другият дългоочакван момент, който се случи в снощния епизод, беше завръщането на комисар Попов. От първи епизод на пети сезон зрителите все се чудехме кога най-после ще видим Владо Пенев обръснат. Развълнувахме се около опита му за самоубийство в килията на затвора, изпратихме го до фургона край езерото и го оставихме там – леко дразнещ, но предимно безинтересен в депресията си. Вече имаме отговор на това какво може да извади един посветен професионалист от депресията, отключена от смъртта на негов близък човек – смъртта на друг негов близък човек. Мълчанието на Попов в присъствието на Ерол, когато научава по телефона за убийството на Мартин, каза достатъчно. Дори нямахме нужда от сцената на гроба на Зорница и от тази с реабилитацията на връзката Попов-Шмекер в една стая, изпълнена с духовете на мъртвите.

Когато някой е преминал през пълното отчаяние, суицидния опит, изолацията и загубата, не му остава друго освен да се върне в играта. Това и направи Попов. Със зададения от сценаристите остър ум и свръхестествен полицейски нюх, Попов се придвижи към Ерол с малки, сигурни крачки. Записът от камерата, автомобилът, малката лъжа за бисквитите от бензиностанцията, информацията от Рони, яхнал предателската вълна в опит за детрониране на „любимеца“ на Андонов. Подобно на Хензел и Гретел от едноименната приказка, Попов събираше оставените трохи, за да стигне до неизбежната истина – че смъртта на едно ченге под прикритие е причинена от друго ченге под прикритие. И че това е една от извратените последици на сложната игра на котка и мишка, на която посвещават живота си истинските полицаи.

На отсрещния фронт нещата не са по-малко комплицирани. Докато Иво става все по-ожесточен (чудесен Захари Бахаров, няма как отново да не го споменем), хората около него се разпръсват: Куката и неговата забранена любов, Ния и нейният пореден опит да се измъкне от хватката на мафиотите, Ерол, заслужил нещо повече от часовник със спасяването на живота му, но и нагазил много дълбоко в тинята.

Заслужава внимание сцената с отрязаната коса на прокурор Терзийска, хваната в капан. Е, не е като да не беше предупредена.

Хуморът в серията остава на ниво с паролата на Тодоров – sexbog34 и с разпита на Големия близнак, който всяка сутрин пробва различни английски чайове.

Деликатен технологичен фейл с невъзможността да се извлече информация от удавен компютър: компютърните специалисти знаят, че шансът това да се случи е около 5,6%.

Жените в епизода се изправиха една срещу друга на разпит, който доведе до преосмисляне на връзката на Яна с Куката. Дали все пак има шанс някоя от двете любовни нишки в сезона да завърши с хепиенд в последния епизод? Не е изключено. Закърнялата романтика в сърцата ни копнее за поне една щастлива развръзка.

До големия финал има няколко дни. Докато го чакаме – разгледайте галерията с ключови моменти от снощната серия