shareit

Най-добрите филми за 2017 г. на Американския филмов институт

| от chronicle.bg, по БТА |

На 5 януари 2018 г. Американският филмов институт почете създателите на водещите кино и телевизионни продукции на 2017 г. на гала обяд в хотел „Четири сезона“ в Лос Анджелис, съобщи Асошиейтед прес.

Тъй като продукциите, включени в годишната селекция на института, са известни предварително и награди не се връчват, галата е по-скоро повод за събиране и изказване на възхищение към кинодейците.

Първа тост вдигна режисьорката на „Жената чудо“ Пати Дженкинс. Тя цитира бившата издателка на в . „Вашингтон пост“ Катрин Греъм (в която се превъплъщава Мерил Стрийп във „Вестник на властта“ на Стивън Спилбърг – друг филм на годината на Американския филмов институт). „Да обичаш това, което правиш, и да чувстваш, че то има значение, може ли нещо да е по-забавно – каза Дженкинс. – Обичаме това, което правим. То не винаги има значение и често няма, но понякога има. Така че винаги си струва да опитаме“.

Пати Дженкинс
Пати Дженкинс, снимка; Getty Images

Гийермо дел Торо разсмя Стивън Спилбърг. Том Ханкс позира за снимка със сценаристите на „Болен от любов“ Кумаил Наджяни и Емили Гордън. Стърлинг Браун смени картичките за местата на масата на „Това сме ние“, за да може да седи до колежката си Криси Мец. Същото направи и Сам Рокуел на масата на „Три билборда извън града“, който се премести до Санди Мартин. Звездите на филма „Призови ме с твоето име“ Арми Хамър и Тимъти Шаламе, които дебютират в наградния сезон, стояха заедно в изпълнената със знаменитости зала.

призови ме с твоето име, тимъти шаламе, арми хамър
Тимъти Шаламе(вляво) и Арми Хамър, снимка; Getty Images

Американският филмов институт избра за филми на 2017 г. „Вестник на властта“, „Призови ме с твоето име“, „Дюнкерк“, „Жената чудо“, „Бягай!“, „Лейди Бърд“, „Формата на водата“, „Болест от любов“, „Три билборда извън града“, „Проектът Флорида“.

Повечето от тях са номинирани и за най-добър филм на наградите „Златен глобус“, които ще бъдат раздадени тази вечер.

Телевизионните предпочитания на Американския филмов институт също са припокриват с номинациите за наградите „Златен глобус“. Освен „Несигурни“, „Това сме ние“ и „Master of None“, институтът избра „Игра на тронове“, „Странни неща 2“, „Големите малки лъжи“, „Историята на прислужницата“, „Короната“, „На по-добро място“.

Американският филмов институт избира филмите и телевизионните сериали на годината за „принос към кино изкуството и към богатото културно наследство на Америка“. Това са продукции, които “ вдъхновяват и публика, и творци, и оставят следа върху американското общество“

 
 
Коментарите са изключени за Най-добрите филми за 2017 г. на Американския филмов институт