shareit

Berlin Station: Сериалът, който може и да сте пропуснали (а не трябва)

| от |

Berlin Station „Централа Берлин“ е от онези ярки европейски продукции, които, незнайно защо, минават леко незабелязано покрай част от зрителите. Около тях не се вдига толкова шум и дори най-заклетите фенове на телевизионната продукция на новото време, някак не разбират, че съществуват.

„Централа Берлин“ обаче е великолепен шпионски трилър, който има силен актьорски състав – начело с титански добрия Рис Ифанс – заплетен сюжет и европейско излъчване. Той е като хубав мъж с осанка – пленява те още с първия си епизод.

Базиран донякъде на максимално реалистични събития, „Централа Берлин“ проследява изтичането на важна секретна информация от ЦРУ към медиите. За разлика от реалността, в която Едуард Сноудън и Джулиан Асандж, показват лицата си и заявяват позицията си, тук човекът, който прави това – наречен Томас Шоу – е тайна личност. Малък злодей с дълги пипала, които се разпростират из цялото ЦРУ, докато в един момент не се локализират в порочния и разхайтен Берлин.

Гонката на котка и мишка, започва още в първите минути и е с бързо, адекватно и добре заснето темпо до самия финал, като целият сюжет е разпрострян в десет епизода. Всеки ярък, динамичен и концентриращ се върху важен сегмент от пъзела.

В този смисъл, да, „Централа Берлин“ е пъзел с множество части. Някои от тях са показани в самото начало или поне до средата, а други трябва да разкриете сами, ако успеете, като разрешите няколко загадки. Всичко в „Централа Берлин“ са загадки, мистерии и математика. Също така и логика, макар и на места подчинена на много емоционални моменти.

„Централа Берлин“ може да се похвали и с чудесен актьорски състав. Макар в главната роля да е Ричард Армитаж, шоуто му бива откаднато от Рис Ифанс, който е един от британските актьори, които трябва да се гледат навсякъде и винаги. С дългото си, изключително слабо тяло, лудия си поглед и тихата истерия, която всеки негов жест носи, Ифанс е чудесен като най-добрият персонаж, който шоуто предлага – лошия, надут и непрятен Хектор Дежон. Към тях добавяме Лиланд Орсън, Мишел Форбс и, разбира се, Ричард Дженкинс. Голямото откритие на този сериал е румънецът Сабин Тамбреа, който носи натуралната нотка на лудост и неадекватност, от каквато такива шоута се нуждаят.

Най-хубавото нещо на добрите сериали и добрите сюжети като цяло е тънката граница, в която доброто и злото постоянно си сменят местата. Дали някой е прав или е крив в случая, трябва да реши самият зрител. Защото всяка истина има две страни. Те се уповават на различни елементи, но накрая на деня, всеки е прав за себе си.

В един момент „Централа Берлин“ ви кара да си изберете страна. И вие ще го направите, неизбежно е. Така че, бъдете подготвени.

В заключение, защото да разказваме сюжета на един сериал, е равносилно на това да ви кажем кой е убиецът в роман на Агата Кристи, можем да отсъдим, че „Централа Берлин“ е една от телевизионните продукции, които трябва да гледате. Ние го направихме и не съжаляваме за нито един от десетте часа, които прекарахме удобно настанени на дивана, особено в компанията на Армитаж и Ифанс.

„Централа Берлин“ може да намерите на HBO GO в пълния му блясък и вид. А новият сезон, подобно на модерните в момента антологии, ще се случва на тотално различно място, с тотално различен екип и ще се случи в края на тази година. Както се казва имате предостатъчно време.

 
 
Коментарите са изключени за Berlin Station: Сериалът, който може и да сте пропуснали (а не трябва)