shareit

Български филм получи награда в Женева

| от chronicle.bg, по БТА |

Български филм спечели една от наградите на 15-ото издание на Международния фестивал на филмите за човешките права. Фестивалът се проведе от 10 до 19 март в Женева.

„Добрият пощальон“ на Тонислав Христов получи наградата на журито на младите хора в категорията за документален филм. Наградата се връчва от неправителствената организация Международни бригади на мира. Този български филм разказва за пощальон в българско село, който работи в подкрепа на приема на мигранти.

Голямата награда на фестивала в категорията за документални филми получи „Военното шоу“, филм на Обайдах Зитун и Андреас Далсгор, разказващ за войната в Сирия през погледа на сирийска радиоводеща. Филмът е продукция на Сирия, Дания и Финландия

Филмът „Не съм твоето негро“ на Раул Пекс получи наградата в раздела за документално кино „Джилда Виера ду Мело“. Наградата се връчва от фондация „Хендрикс“, насърчаваща мира и помирението. Тя е учредена на името на Джилда Виейра ду Мелу в памет на сина й – дипломата от ООН Серджу Виера ду Мелу, загинал в бомбено нападение в Багдад през август 2003 г., където беше емисар на ООН в Ирак.

В категорията за игрални филми голямата награда получи „Горящи птици“ на Санджива Пушпакумара, разказващ за живота на жените през годините на войната в Шри Ланка.

Филмът „Мълчалива война“ на Манон Лоазо получи голямата награда на Световната организация срещу мъченията. Филмът показва как изнасилванията се използват като оръжия във войните.

Фестивалът в Женева бе съпътстван и от дебати в областта на правата на човека. Те бяха следени в интернет от 800 000 души. В програмата на феста имаше онлайн лекция на отстранената от власт бразилска президентска Дилма Русеф. Тя бе гледана на живо в интернет от 1351 души. В последствие клипът с нея бе изгледан над 77 000 пъти.

 
 
Коментарите са изключени за Български филм получи награда в Женева