Следващата фаза на войната в Украйна

| от |

Очакваното пролетно настъпление в Украйна ще трябва да се ускори, съдейки се по следващите специални фази и подреждането на новата армия на Русия. Без никакви усилия и без много информация, руските сили успяха да мобилизират още 300 хиляди нови войници, които тепърва ще направят своя следващ заход в Източна Украйна.

Руските планове очевидно показват, че сега опитът ще бъде за превземането на Донбас и изтласкването на украинските сили изцяло от тази точка. Стратегията също е очевидна – численото превъзходство ще трябва да реши проблемите. Старата стратегия, прилагана още от Втората Световна война показва, че човешкият фактор все още не е за изхвърляне и очевидно тази война ще се води до последните рундове, тъй като все още никой не иска да хвърли кърпата. В минутите преди следващата по-сериозна офанзива, различните медии посочват и двете стратегии, които очаквано ще се появят на фронта:

Руската стратегия е очевидна и не може да изненада никого. След близо година във война, Владимир Путин осъзна, че се е изправил срещу достоен противник, който с лекота усвоява възможностите на предоставяното западно оръжие. Спечелени са територии на изток и юг, но навсякъде другаде ситуацията изобщо не е положителна. До този момент американското разузнаване посочва, че жертвите от руска страна са около 200 хиляди.

Подобни цифри биха изплашили всеки главнокомандващ, но руските сили не се отказват и вярват, че годината тепърва ще им даде правилната позиция за развиване и по-сериозна дейност. Русия използва всички свои ресурси – те не бива да се подценяват – за захранване на военната си индустрия и осъзнава, че резултатът от този конфликт ще даде по-сериозно послание на Украйна, за разлика от западните съюзници. Разликата в ресурсите може да забави значително партньорите при доставка на оръжия и оборудване.

Планът на Путин е видим до някаква степен – неговите войници трябва да разгърнат една мащабна атака и да успеят да нанесат достатъчно щети на противника, включително и човешки жертви, за да принудят Зеленски да подаде своята оставка. И ако не се говори за свалянето на Зеленски, следващата фаза ще бъде да се стигне до преговори, като инициатор ще трябва да бъде Украйна. На този етап западът продължава да бъде достатъчно добър партньор и да доставя модерни танкове.

Никой не може да каже колко точно ще издържи тази поддръжка и какви ще са резултатите, ако внезапно спре. Германия все още изживява криза на самоличността относно конфронтацията с Русия и Олаф Шолц вече не е толкова категоричен, че войната ще бъде спечелена от Украйна. Републиканците в САЩ, които отдавна показват много по-различна позиция от демократите, вече спокойно заявяват, че Украйна не е американски проблем. Не забравяйте, че това е партията, която издигна Тръмп, а той самият се оказа достатъчно обвързан с руската пропаганда, която трябваше да продължи да показва засилено партньорство с Русия.

Русия иска да натрупа нови победи с превземането на Бахмут, а след това да продължат да вилнеят в региона. Очаквано е, че ще има обикаляне на Донбас и отрязването му от противника. Американските анализатори не са категорични, че подобна офанзива с хора ще може да помогне за победа на източния фронт, особено след като състоянието на руската армия не е това, което дълго време беше рекламирано от Кремъл.

Повечето извикани войници нямат никаква представа от военно дело, прекарали са само няколко часа и не е сигурно колко точно сили ще имат, за да се справят с противника. Оборудването се оказа в пъти по-лошо, особено за зимните условия, което отново създава доста проблеми.

Стратегията на Украйна също има какво да покаже през следващите месеци. Очакването на повечето анализатори е, че ситуацията няма да се промени до края на 2023 г. Украинските лидери и администрацията на Байдън смятат, че има варианти за положителен изход от конфликта. Новото военно оборудване трябва да даде необходимите успехи, особено след като говорим за танкове, а те са жизненоважни за всяка една армия.

Именно тази машина трябва да бъде медиум на фронта, за да прекъсне връзките на Русия, които са поставени в източните части на Украйна, включително Донбас и на юг към Крим. Прерязването на тези линии ще сложи край и на безпроблемната доставка на оръжие и муниции, което автоматично ще реши изхода на войната, освен ако няма промени в стратегията.

Една очаквана точка ще е превземането на Запорожката атомна централа, която се използва за захранването на цяла Украйна, а и не само. Украйна събира доброволци за фронта и ги изпраща в Германия, Великобритания и Полша. Тренирането на нови отряди и танкови екипи ще гарантира някакво предимство. Предоставени са и артилерии, които никога не могат да се подценяват с лекота.

Какво следва и дали отново ще видим още от същото? Русия отново започна своите ракетни удари срещу Украйна. Възможно е новата фаза да се случи по-скоро от очакваното, особено след като доставките на танкове не са доставени. Други още смятат, че през следващите няколко седмици ще се даде старт на офанзивата. Все пак не се губи и пролетната инициатива, когато Украйна става доста по-лесна и достъпна. Следващият голям проблем е, че Украйна многократно поиска самолети.

Погледът им е насочен към F-16, но Байдън побърза да сподели, че това няма да бъде доставено. Предоставянето на изтребители няма да предложи някакво спасение или панацея от настъплението – необходими са пилоти за трениране, а това отново има време, като последното отдавна не фигурира в полза на Украйна. Тренировката на самолет не е като тренировката на танк, следователно няма никаква причина да се търси точно такова оръжие.  

 
 
Коментарите са изключени за Следващата фаза на войната в Украйна

Повече информация Виж всички