Как френски кавалеристи превзеха холандския флот

Във военната история има много странни събития, но малко са толкова необичайни, колкото Битката при Тексел (да не се бърка с тези през 1673, 1694 и 1914 г.). Тя се състои във водите край бреговете на Ден Хелдер, Нидерландия, и в нея френски кавалеристи пленяват няколко холандски кораба, попаднали в леден капан.

Това уникално събитие бележи единствения случай в историята, в който кавалерия превзема флот.

Битката при Тексел се случва по време на Войната на първата антифренска коалиция – една от френските революционни войни. В нея – като тя се провежда през 1792-97 г. – Франция и нейните съюзници и сателитни държави се изправят срещу френските роялисти, държавите от Свещената Римска империя, Нидерландската република и различни италиански държави. Резултатът е победа за французите, която не само увеличава влиянието на страната в цяла Европа, но и спомага за възхода на Наполеон Бонапарт.

Nederland 1916 rus

Зьойдерзе

Зимата на 1794-95 г. е особено студена, което води до замръзването на много водни пътища в Европа, включително и на залива Зьойдерзе в Северно море. Предвид метеорологичните условия холандският флот, командван от капитан Херманус Рейнтйес, решава да изкара зимата в района – и 14-те му кораба замръзват в дебелия лед.

На 19 януари 1795 г., в същия ден, в който флотът пристига в района, холандците обявяват създаването на Батавската република, която по-късно попада под властта на Френската империя при Наполеон. Предвид факта, че нидерландците и французите вече се смятат за съюзници, няма нужда да продължават да се бият – всъщност новото батавско правителство издава заповед до флотите си, включително и до корабите, закотвени край Ден Хелдер, да не се бият с французите, а вместо това да се защитават от всякаква британска намеса.

На 23 януари 1795 г. генерал Йохан Вилем дьо Винтер и неговият 8-ми хусарски полк пристигат в Ден Хелдер, след като ден по-рано генерал Жан-Шарл Пишегру им е казал да се справят с холандските моряци, който са в капан във водата. Там, придружаван от мъже от 15-и пехотен полк, подполковник Луи Лахур и няколко кавалеристи прекарват конете си (със завързан плат на копитата) през леда до корабите.

Групата френски войници пристига при заседналия холандски флот, очаквайки известна съпротива от страна на екипажите. Но предвид неотдавнашната прокламация те били поканени на борда, за да преговарят за капитулация. Също така им е казано, че холандците имат намерение да останат на борда на военните си кораби, докато политическата ситуация в Нидерландската република не стане по-ясна. Пет дни по-късно екипажите полагат клетва пред французите.

Както беше споменато по-горе, това е единственият случай в историята, когато кавалерийска сила пленява военноморски флот. Нещо повече, не са дадени никакви жертви, което превръща станалата известна като битката при Тексел (по името на близкия остров) в уникален момент от войната на Първата коалиция.

Малко повече от месец след „битката“ сред холандските екипажи избухва масов бунт: те са разстроени, че не са получавали заплати почти една година, и смятат, че промяната в правителството е причина да не спазват повече правилата, установени от Нидерландската република. Така по-голямата част от моряците напускат корабите.

 
 
Коментарите са изключени за Как френски кавалеристи превзеха холандския флот