Атаката на Иран е още една стъпка към глобален конфликт, а решения сякаш няма

| от |

След не толкова изненадващата, а по-скоро очаквана атака над Израел, Великобритания побърза да се намеси и да помоли за отлагане на потенциален ответен удар. Коментар по темата е даден от Лорд Камерън, който побързал да изрази своето притеснение от възможни ответни удари. Причината е очевидна, Израел разполага с потенциала за ответни удари, но в момента има по-важни и далеч по-сериозни занимания, включително и преговорите за връщане на заложници, които бяха взети по време на атаките от 7 октомври.

Не може, а и не трябва да се подценява Израел, неговите военни възможности са повече от сериозни, а и Мосад най-вероятно няма да стои безучастно след блиц от 350 изстреляни ракети. Въпреки сериозната офанзива, Иран нямаше абсолютно никакви постижения, твърди се, че са свалени 99% от изстреляните ракети и дронове са били свалени. Друг интересен факт е, че Израел не просто се закани, но и обяви, че ще отвърне на удара, което по никакъв начин не е позитив за никого. Единственият въпрос в тази ситуация е: как?

Трябва да обърнем внимание на факта, че САЩ и Великобритания са готови да помогнат за намаляването на напрежението, както и да намерят полезни ходове за решение на горчивия конфликт в Газа. Иран и Израел продължават да са ядрен фактор, разполагайки с оръжие за масово поразяване. Наблюдавайки и събитията през последните няколко месеца, стабилността и мирът в Близкия изток ще продължават да са далечен мит. Шансовете за ескалация не са малко, но имайки предвид и успешната защита на Израел, шансовете за директна офанзива остават далече от полезрението, най-вероятно ще се наблюдават по-точни и конкретни удари с помощта на Мосад, както и избор на точки, нанасящи максимално поражение на противника.

Разбира се, разговорите за Трета Световна война са чест елемент, когато се стигне до отварянето на нов фронт. През последните няколко години има достатъчно примери, включително и Балканите, където Русия продължава да използва най-различни проксита за засилване на напрежението. Руската федерация продължава да печели от подобни активни действия, тъй като фокусът се измества в друга посока, особено след като голяма част от оръжието на Израел се поддържа именно от САЩ, която към този момент е и най-голям дарител на оръжие на Украйна.

В момента се правят всякакви опити да не се влиза в глобален конфликт, който да завлече по-сериозно и агресивно присъствие на глобалните сили. Последният потенциален сценарий, както можем да се досетим, е навлизането на Китай в Тайван, където апетитите продължават да са на високо ниво. Китай отдавна иска да присъедини Тайван към своята сфера на влияние по няколко основни причини:

1. Тайван е един от най-големите притежатели на долари.

2. Тайван произвежда най-много съвременни полу-проводници.

3. Тайван е перфектна локация, която би позволила на Китай да разположи своята флота и да достигне бреговете на САЩ.

Следвайки хода на тези събития, Лорд Камерън признава, че Израел има право да отговори на този акт на агресия, след като е апълно независима страна. Единственият проблем, както споделя лордът, е обвързан със стратегията на тази страна. Сега трябва да се мисли с главата, а не със сърцето. В много отношения може да се говори за двойно поражение на Иран. Тяхната атака наистина е тотален провал, но също така показва и какво точно е влиянието им в района. Нещо повече, Израел може да отговори и има своето право, но няма да има особени ползи от подобна акция. Главнокомандващите на Израел са получили списък с възможните цели, които могат да ударят. Поставени са най-различни сценарии за действие, но както вече е известно, Израел остава почитател на идеята, че щастието обича тишината.

Въпреки успешната защита на Израел, никой от другата страна не се опитва по никакъв начин да омаловажи действията на Иран. Един успех не е краят на потенциални бъдещи атаки и е ясно, че Мосад и другите разклонения на армията няма да търсят варианти за адекватни мерки.

Има обещания за действие от страна на G7 в търсене на решение на възникналия проблем, но тъй като напрежението между Иран и Израел винаги е на високо ниво, шансовете им продължават да са ниски. Израел продължава своята военна кампания в Газа, както и битката срещу Хамас. Тяхната битка е напълно прозрачна, те не могат да се борят винаги с невидимия враг и са готови да затворят тази част от историята. Остава да разберем и на каква цена ще се случи всичко това.  

 
 
Коментарите са изключени за Атаката на Иран е още една стъпка към глобален конфликт, а решения сякаш няма

Повече информация Виж всички