Защо най-посещаваната страница в Wikipedia за 2022 г. е тази на Клеопатра

| от |

В края на всяка година и началото на следващата виждаме какви ли не статистики за последните 12 месеца. Една от по-любопитните, поне за нас в Хроникъл, е кои са най-посещаваните статии в Уикипедия.

През 2020 г. пандемията от COVID-19, президентските избори в САЩ и смъртта на Коби Брайънт бяха сред най-запомнящите се събития. Според читателите на Уикипедия, 2021 г. ще бъде запомнена със сериала „Squid Game“ на Netflix, Европейското първенство по футбол и смъртта на принц Филип.

Но през 2022 г. списъкът е оглавен от едно неочаквано име – Клеопатра.

Повечето статии в горната част на списъка за миналата година са свързани с големи световни събития, включително руската инвазия в Украйна, смъртта на кралицата и световното първенство по футбол. Илон Мъск и Джони Деп също попаднаха в него. Но в допълнение към вечните фаворити като Библията и YouTube, има няколко изненади, които вероятно са били повлияни от външни фактори като медиите и поп културата.

Например, статията за Джефри Дамър, прочутият сериен убиец от САЩ, починал през 1994 г., има повече от 54 милиона гледания, заемайки второ място. Въпреки че общата статистика за показване на страница сама по себе си може да не дава пълно обяснение защо потребителите на Уикипедия са се интересували от определени теми, промените в статистиката през конкретен период от време могат да ни предоставят улики.

В случая с Дамър увеличението на трафика на страницата съответства с пускането на сериала „Monster: The Jeffrey Dahmer Story“ на Netflix на 21 септември. Това, разбира се, предполага, че сериалът може да е подтикнал читателите да научат повече за Джефри от Уикипедия…

Масовият интерес към статията за Клеопатра обаче остава загадка. Въпреки че има новини за римейк на класическия филм и реклама на Супербол с нейно участие, те не обясняват напълно значителния брой визити. Ежедневната статистика за гледаемостта на статията също не сочи конкретно събитие като причина.

Освен това не се наблюдава и типичният модел на бързо затихване на общественото внимание; онлайн вниманието обикновено има кратък полуживот от 5 до 8 дни, подобно на това, което виждаме в случая със страницата на Дамър.

Хей Google, разкажи ми за Клеопатра

Един потребител на Twitter може би има отговор на тази загадка – той каза, че приложението Google Assistant, което използва гласово разпознаване, за да позволи на потребителите да взаимодействат с телефоните си чрез говор, може да е отговорно за скока във вниманието към египетската владетелка.

Създадено през 2016 г., приложението вече е вградено в поне 1 милиард устройства и има повече от 500 милиона потребители месечно. Когато го инсталирате и започнете да го използвате, то ви предоставя кратък урок с примери за различните видовете заявки, които можете да му отправите.

Те включват команди към телефона като „Отвори YouTube“, или заявки за търсене в интернет, като „Колко милилитра е една унция?“ Приложението може също така да изпълнява комбинация от действия, като например „Покажи Кристиано Роналдо в Instagram“, което изисква да се отвори приложението Instagram и да се намери и покаже профила на Роналдо.

Един от примерите, които приложението предоставя, за да демонстрира своите възможности, е „Опитайте да кажете: Покажи Клеопатра в Уикипедия“. През 2022 г. повече от 50 милиона души последват тази подкана. Преди Google Assistant да стане широко разпространен през 2020 г., годишните гледания на Клеопатра бяха около 2,5 милиона.

Популярността на статията вероятно е силно повлияна от примера, предоставен от Google Assistant – привидно произволно решение, взето от Google UX дизайнери.

Това е повече от просто интересно съвпадение. Изследователите в областта на науката за социалните данни и уеб анализа често използват статистики като брой търсения в Google и показвания на конкретна страница в Wikipedia, за да проучат динамиката на вниманието и популярността, например, на конкретен филм или електоралната популярност на определен политик.

Въпреки че тези доста нови източници на данни могат да бъдат полезни и вълнуващи, както и да заместят удачно по-обширното шпиониране на човешкото поведение онлайн, те могат и да подвеждат. През 2013 г. изследователи на Google се опитаха – но неуспешно – да предскажат тежестта на грипния сезон, като анализираха данните от търсенията.

Но по-важното в тази ситуация е, че примерът с Клеопатра подчертава въздействието, което привидно дребните решения на дизайнерите могат да имат върху насочването на колективното внимание. Това понякога може да има и по-сериозни последици – Google често е критикуван за класиране на своите продукти по-напред в резултатите от търсенето спрямо тези на конкуренцията.

Предишни изследвания показват как линковете в Wikipedia могат да привлекат значителен трафик към определени статии и как лансирането на определени петиции на първа страница на уебсайт за петиции може значително да промени разпределението на подписите и следователно шансовете за получаване на по-широко внимание за определени политически каузи.

Така нагледно виждаме как малка промяна или дизайнерско решение може да има мащабни ефекти, когато достигне до милиони потребители чрез популярна цифрова технология. В този случай не е нанесена някаква вреда и може би хората научиха малко повече за Клеопатра. Но не трябва да се пренебрегва значителната сила, която имат високотехнологичните и медийни компании при формирането и влиянието върху общественото внимание.

 
 
Коментарите са изключени за Защо най-посещаваната страница в Wikipedia за 2022 г. е тази на Клеопатра

Повече информация Виж всички