Тест на 4-дневната работна седмица постигна огромен успех

| от |

След като през юни в Обединеното кралство започна програма за тестване на четиридневна работна седмица, 86% от участващите в теста компании заявяват, че е вероятно да оставят работната седмица 4 дни и след като експериментът приключи. Тази статистика идва в средата на срока на този пробен период и показват, че докато хората работят по-малко часове – само 4 – производителността им остава същата или дори се увеличава.

Междувременно служителите имат повече време за семейството си и за почивка, което изглежда оказва голямо влияние върху представянето им, след като се върнат в офиса.

От мозъчният тръст 4 Day Week Global, който управлява проекта, казват, че повечето компании са приели идеята добре, но някои са имали затруднения в началото.

„Виждаме, че за мнозина това е сравнително плавен преход и за някои има някои разбираеми препятствия – особено сред фирмите, които са със сравнително фиксирани или негъвкави практики, системи или култури, датиращи още от миналия век“, казва изпълнителният директор Джо О’Конър в изявление. „Докато за повечето организации експериментът води до много приятни открития и резултати – много бизнеси откриват повече гъвкавост и пъргавина сред своите служители и екипи, което лидерите често виждат още от самото начало – другите усещат съпротивление, което може да се основава на различни от фактори, много от които могат да бъдат разгледани или значително подобрени по време на самия експеримент.“

От 73-те компании, които участват в изследването, 41 се съгласяват да попълнят моментно проучване в средата му. Почти половината (46%) заявяват, че производителността се е запазила, докато 34% казват, че се е „подобрила леко“, а 15% – че се е „подобрила значително“. Очаква се в крайна сметка резултатите да са в съответствие с различни други проучвания на идеята, в които почти всички съобщават за положителен отговор и подобрение на работния процес.

4 Day Week Global има за цел да продължи да създава програми, за да предостави новата система на повече компании по света, с надеждата, че и служителите, и работодателите ще могат да се възползват от нея.

Speed Up Get On Life Saving Time - NARA - 534426

Днешната концепция за „уикенд“ се появява за първи път в индустриалния север на Великобритания в началото на 19-ти век и първоначално се е базирала на доброволно споразумение между собствениците на фабрики и работниците, с което се позволява от събота след 14:00 ч. натам да се почива при условие, че персоналът ще бъде на разположение за работа трезвен и свеж в понеделник сутрин. Оксфордският английски речник проследява първото използване на термина „уикенд“ до британското списание Notes and Queries през 1879 г.

Действителната продължителност на работната седмица постепенно намалява в развития свят. В Съединените щати тя спада бавно от преди Гражданската война до началото на 20 век като това става доста бързо между 1900 и 1920 г., особено между 1913 и 1919 г., когато седмичните часове работа се понижават с около 8%. През 1926 г. Хенри Форд стандартизира петдневна работна седмица, вместо преобладаващите шест дни, без да намалява заплащането на служителите си. Работните часове се стабилизират на около 49 на седмица през 20-те години на миналия век, а по време на Голямата депресия падат под 40. В този период президентът Хърбърт Хувър призовава за намаляването им вместо да се съкращават хора. По-късно Франклин Рузвелт подписва Закона за справедливите трудови стандарти от 1938 г., който установява 5-дневна 40-часова работна седмица за много работници. Но оттогава делът на хората, които работят дълги седмици, се е увеличил, а заетостта на жените на пълен работен ден е скочила драстично.

New Economics Foundation препоръча да се премине направо към 21-часова стандартна работна седмица за справяне с проблемите с безработицата, високите въглеродни емисии, ниското благосъстояние, неравенството, прекомерната работа, семейните грижи и общата липса на свободно време. Центърът за икономически и политически изследвания заявява, че намаляването на продължителността на работната седмица ще забави изменението на климата и ще има и други ползи за околната среда.

 
 
Коментарите са изключени за Тест на 4-дневната работна седмица постигна огромен успех

Повече информация Виж всички