TAC-50 е най-точният далекобоен снайпер до този момент

| от |

Канадската армия отказва да разкрие снайперистът, който поставя световен рекорд за най-точен далекобоен изстрел. Най-вероятно се досещаме за потенциалните виртуози със снайпер и един конкретен човек, който никога не разкрива името си, а просто се представя като Уоли, но по-важното е, че авторът на този изстрел и до днес носи рекорд за точен изстрел на разстояние от близо 3540 метра. Знаем, че е кадър на Joint Task Force 2 и е стрелял в Ирак през далечната 2017 г. по време на гражданската война в Ирак. При подобна висока секретност ще е трудно да намерим отговори за майстора, но винаги можем да говорим за самата пушка.

Твърди се, че когато американците създават CheyTac M2000 Intervention и обещават точност от близо 1850 метра, оръжието от този формат вече е достигнало своя лимит. Ефективният стрелец спокойно може да стреля с точност от близо 2122 метра. По това време CheyTac се смята за най-точния снайпер във военната история.

Представянето на въпросният екземпляр е демонстрира на стрелкова площадка и не на бойно поле, където в някои ситуации може да се изисква и още по-висока акуратност. М2000 оправдава теглото си, своята мобилност, но далеч няма да е последната карта. Носителят на наградата за най-точен изстрел от канадски военен е пушката McMillan TAC-50.

Нейната история започв да се пише в края на 80-те години на миналия век. Компанията Братя МакМилън за пушки, а по-късно и оръжейна компания МакМилън, разработва TAC-50, използвайки всички налични части, включително и 50-ти калибър куршум от лека картечница Browning. Снайперът разполага с пълнител от 5 куршума, поставен е в класическа ръчна пушка и с малко подобрения може да достави доста сериозна мощност. Братята успяват да олекотят значително теглото, използват прикалд направен от фибростъкло, който може да се сваля за по-лесно носене. Добавен е триножник и в зависимост от ситуацията може да се използва оптически мерник или нощно виждане.

TAC-50 е далекобойна пушка, която може да прониква във всичко от паркирани самолети, радарни установки, камиони и всякакъв друг персонал. Ефективното и потвърдено разстояние на действие е от близо 1800 метра, а за максималният обсег ще трябва да има консултация с различните снайперисти.

През последните години тази пушка е била закупена и използвана от силите на Канада, Франция, Грузия, Израел, Йордания, Филипините, Южна Африка, Турция и САЩ, както и различни военни подраздения и специални части. В началото говорихме за рекорда, който остава на територията на Канада до този момент.

Въоръжаването на Канада се случва някъде около 2000 г. и страната поръчва оптика Leupold Mark 4 16×40 mm RR/T M1 . През последните години се прави поръчка на Schmidt and Bender 5-25×56 PMII телескоп. За нощни операции се използва Night Force NXS 8-32х56. По думите на военни, участвали в Ирак и Афганистан, пушката прави своето бойно кръщене по време на операция Анаконда през март 2002 г. Арън Фери е един от стрелците на 3-ти батальон и успява да запише точен изстрел на разстояние от 2310 метра. С този изстрел успява да счупи рекорда от 2286 метра на пехотинеца Карлос Ханкок от Виетнам през 1967 г. Логично е, че последният е успял да направи рекорда си с друго оръжие.

През следващите години винаги ще забелязваме точни изстрели на разстояние от 2500 – 2600 метра, докато военните не остават вцепенени от информацията за потвърден изстрел на разстояние от 3540 метра. По-късно се появява и видео, което да потвърди всичко посочено. До днес се твърди, че изстрелът не може да се повтори в бойна среда. Интересен факт е, че всички тези изстрели са направени от канадци през последните години и всички залагат на TAC-50. Забавна подробност е, че когато братята започват работа върху това оръжие, те трябва да намерят ново приложение на добрата стара танкова картечница, която вече няма да бъде използвана върху купола на машината. Вместо да създават нещо ново, те просто модифицират достатъчно известната и позната технология. Добавят се и куршуми с експлозив, които спокойно могат да пробиват по-тежка броня и с това се получава оръжие, което може да спре абсолютно всичко.

Един точен стрелец може да се изправи срещу цял взвод и с няколко точни изстрела да всява сериозна паника. Още по-неприятната новина е, че това е снайпер, който тежи едва 11 килограма, но същевременно има силата да неутрализира бронирана техника в движение. Братя МакМилън решават да направят и още едно подобрение, да поставят своето оръжие на най-различни полеви изпитания, за да са сигурни, че стрелецът спокойно може да мине през ада, за да започне своята наказателна мисия.

 
 
Коментарите са изключени за TAC-50 е най-точният далекобоен снайпер до този момент

Повече информация Виж всички