shareit

Чък Мауини – най-смъртоносният американски снайперист от войната във Виетнам

| от |

Като един от най-плодотворните снайперисти на войната във Виетнам, Чък Мауини е опасен стрелец, който натрупва най-много потвърдени убийства в историята на морската пехота на Съединените щати и е на второ място по убийства от всеки американски войник в историята на страната. Само в един случай Мауини има 16 потвърдени убийства за едва 30 секунди – и всичките му жертви са удари в главата.

Но когато войната приключи, Чък просто се оттегля от морската пехота и прекарва дните си, работейки в горската служба на САЩ, като не казва на никого – дори на съпругата си – за своята кариера във Виетнам. Това е невероятната истинска история на легендарния снайперист Чък Мауини.

Роден през 1949 г. в Лейквю, Орегон, Чарлз Бенджамин Мауини е син на ветеран от морската пехота от Втората световна война, който се надява малкия да последва стъпките му. И той точно това и прави: малко след края на сезона за лов на елени през юни 1967 г., младият Мауини завършва гимназия и се записва в морската пехота.

Но преди да бъде изпратен на война, се записва в Scout Sniper School в Camp Pendleton в Калифорния и завършва през април 1968 г. .

„Баща ми беше морски пехотинец по време на Втората световна война“, каза Чък Мауини пред American Rifleman през 2012 г. „Започнах да стрелям на много малка възраст като той ме научи, както него го бяха научили морските пехотинци, така че нямаше голям преход от лова в Орегон до това да стана снайперист.“

След официалното му обучение, Мауини е изпратен във Виетнам, където войната е в средата на един от най-кървавите си периоди.

Ho Chi Minh Trail (Colorized)

Една легенда се ражда

Първоначално Чък Мауини е изпратен като стрелец в 1-ви батальон на рота Лима, 5-та морска пехота, 1-ва морска дивизия – и той се проявява като много добър с оръжието. Само след три месеца в батальона обаче, той е преместен в няколко други батальона, преди в крайна сметка да се намери с ротата Делта. Там ще е най-продуктивната му работа, когато натрупва своите потвърдени 103 убийства. По-късно той казва за Виетнам: „Това беше най-доброто ловно пътуване.“

В може би най-удивителния си момент, на Свети Валентин през 1969 г., Чък е настанен в база близо до Да Нанг, когато получава вест, че голям взвод на северновиетнамската армия напредва към тях. Мусон направи въздушната подкрепа невъзможна, така че Мауини доброволно се промъква напред и заема пост до река, която врагът със сигурност ще премине.

Но първата вълна от Северен Виетнам така и не преминава реката. Чък заема позиция само със своя наблюдател, както и със своите надеждни Remington M40 и M14 и изчаква целия контингент да влезе в реката – след това започна да стреля. В рамките само 30 секунди произвежда 16 изстрела, всеки от които смъртоносен в главата на противника като така самостоятелно успява да спре вражеската атака.

„Гръмнах 16 патрона тази нощ толкова бързо, колкото можех да стрелям с оръжието“, казва Мауини, според Business Insider. „Всеки един от тях беше в главата. После видях телата да плуват по реката.“

И този момент не е изключение: през цялата война само един враг влиза в обсега на Мауини и успяваше да оцелее – и той винаги казва, че това е единственото му съжаление от службата му. Това се случва по време на една особено интензивна битка, когато докато намества пушката си, забеляза вражески боец. Той грабва оръжието и произвежда 16 изстрела, но всичките 16 пропуснат целта си.

„Това е едно от малкото неща, които ме притесняват във Виетнам“, каза той пред The ​​Los Angeles Times. „Не мога и да не си помисля колко хора може да е убил по-късно, колко мои приятели, колко морски пехотинци.“

Viet Cong002

Паметта на Чък Мауини

След като се пенсионира от морската пехота през 1970 г., той се завръща в родния си град Лейквю, Орегон, и се жени, след което започва кариера в горската служба на САЩ, където ще остане повече от 20 години. В края на 90-те Мауини се пенсионира и от там и вероятно смята, че ще изживее остатъка от живота си в тиха анонимност, защитен от горите на родния селски район на Орегон.

Всичко това обаче се променя през 1991 г. По това време бестселърът на Джоузеф Уорд „Dear Mom: A Sniper’s Vietnam“ се появява по рафтовете и влиза в обширни подробности за легендарния Чък Мауини в джунглите на Виетнам. Първоначално разказът на Уорд е силно оспорван, тъй като се смята, че Карлос Хаткок, който също служи във Виетнам в морската пехота, държи рекорда с потвърдени общо 98 убийства.

Последвалото разследване обаче доказва, че Мауини наистина притежава най-много потвърдени убийства в историята на морската пехота и е на второ място в историята на американските въоръжени сили (зад Аделбърт Уолдрон от армията на Съединените щати, който има потвърдени общо 109). Смята се също, че Мауини всъщност убива повече от 200 човека, но не всички от тях са потвърдени от въоръжените сили.

Към 2022 г. Чък все още живее сравнително спокоен живот на пенсионер, въпреки че периодично изнася речи в училища за професионални снайперисти. Неговата пушка М40 е изложена в Националния музей на морската пехота. Той също така е обект на специална програма на History Channel, наречена „Sniper: The Anatomy of the Kill“.

И ако го попитате, той има само един съвет за амбициозните снайперисти: „Давам им трите правила на Чък Мауини за това как да станете добър снайперист: упражнения, упражнения и още упражнения.“

 
 
Коментарите са изключени за Чък Мауини – най-смъртоносният американски снайперист от войната във Виетнам

Повече информация Виж всички