САЩ прави първото космическо военно учение в историята

| от |

Скоро светът може да стане свидетел на първото в историята военно учение в околоземната орбита, като Космическите сили на САЩ най-накрая ще оправдаят името си и ще използват военна сила в космоса.

United States Space Force logo

Космическите сили, които са обект на подигравки заради логото си, което прили на това на „Стар Трек“, напоследък активизират дейността си в космоса и освен че изпратиха астронавт на Международната космическа станция, планират и да проведат мисия за тактическо реагиране в космоса, наречена VICTUS HAZE.

В рамките на теста две компании – Rocket Lab National Security и True Anomaly – „ще упражнят реалистичен сценарий за реакция на заплахи в демонстрация на осъзнаване на космическата област в орбита“. Упражнението може да включва хаотично поведение на единия спътник или маневриране в близост до другия. След това вторият спътник ще предприеме ответни действия, с които да защити другарчето си или да възпре „вражески“ спътник от атака.

Въпреки че всичко това може да изглежда в сферата на научната фантастика, САЩ съвсем реално се притесняват от потенциални конфликти в космоса, тъй като Китай провежда множество тайни тестове в ниска околоземна орбита.

„Броят и сложността на противниковите заплахи в космоса непрекъснато нарастват. За да можем бързо да реагираме на тези заплахи, трябва да предоставим най-модерните възможности за тактическо реагиране, които САЩ могат да предложат“, заяви подполковник Маккензи Бирченоу, ръководител на материалната част на Space Safari, в изявление, с което обяви демонстрацията през август 2023 г. „VICTUS HAZE ще ни помогне да осигурим предимството, от което се нуждаем, за да посрещнем заплахите и да продължим способността си да маневрираме свободно в космоса.“

„Признаваме значителната възможност да използваме иновациите на комерсиалната космическа индустрия, за да се противопоставим на Китай като заплаха за Америка“, добави в изявление в четвъртък полковник Брайън Макклейн, програмен ръководител на Командването за космически системи за космическа осведоменост и бойна мощ, като назова конкретно Китай.
„Съединените щати имат най-иновативната космическа индустрия в света. VICTUS HAZE ще демонстрира в оперативно реалистични условия способността ни да реагираме на агресивно поведение в орбита.“

Очаква се общата стойност на проекта да бъде около 92 млн. долара, като True Anomaly ще набере за него около 30 млн. долара вътрешен частен капитал. True Anomaly все още има да работи по допълнителни демонстрации преди VICTUS HAZE, но ако всичко върви добре, Космическите сили на САЩ трябва да проведат първото си военно учение в орбита през 2025 г.

 
 
Коментарите са изключени за САЩ прави първото космическо военно учение в историята

Повече информация Виж всички