shareit

Първият успешен удар с дрон всъщност е нанесен през 1944 г

| от |

Една от най-продължителните военни проблеми е намирането на начини за намаляване на човешкото участие в схватките. Днес дроновете позволяват тази цел да стане реалност. Но докато самолетите без екипаж изглеждат като модерен инструмент, те всъщност съществуват почти толкова дълго, колкото самият самолет…

През по-голямата част от човешката история хората трябва да участват пряко в повечето бойни ситуации. Но с напредването на технологиите, човекът малко по малко се отдалечава от врага: Мечът има по-голям обхват от юмруците, а лъкът и стрелата пък надминават меча. Огнестрелните оръжия, оръдия, бомби и ракети продължават тази тенденция. Сега самолетите могат да се управляват дистанционно от другата страна на Земята в реално време.

Отдалечаването на хората от битката има редица предимства. Очевидно премахването на човешкия елемент намалява жертвите, което винаги е хубаво. Но технологията вече е достигнала точка, в която човекът често е най-слабото звено. Машините не се уморяват, не се разболяват и изпълняват команди точно както се изисква. Поради тези причини дроновете са ужасяващо ефективни.

Първите удари с дронове са нанесени по време на Втората световна война.

Interstate TDR-1 on display at Naval Aviation Museum

Дрон Interstate TDR-1

През 1942 г. Съединените щати започват проект за разработване на евтини и лесни за управление дронове. С несигурният ход на войната, пресилени и недоказани технологии като тази са поставени доста ниско в списъка с приоритети на военните. Този тип оръжие обаче може да бъде изключително полезно в Тихоокеанския театър.

Дроновете са построени от Interstate Aircraft и са конструирани предимно от дърво върху метална рамка. Имат два двигателя и подвижна кабина, така че да могат да бъдат управлявани и от човек, когато е необходимо, но бидейки дрон, основната му функция е да лети без екипаж в самолета.

Grumman TBF-1 Avengers in flight, circa in 1942

Самолет TBM Avenger

Машината трябва да се управлява с дистанционно от пилот, разположен в TBM Avenger, който ще следва дрона. За времето си той използва някои впечатляващи технологии, за да направи това възможно. В носа на TDR-1 има телевизионна камера, която предава обратна връзка на живо на петинчов екран в Avenger-а. Естествено, качеството на картината е лошо, но е достатъчно, за да може пилотът да види големи цели като кораби.

Три специални авиационни групи (STAG) са събрани за управление на дрона, като за първи път са изпратени на мисия в средата на 1944 г. Ала когато пристигат на Соломоновите острови, те бързо установяват, че тропическите условия и примитивната инфраструктура са кошмар за техните деликатни машини.

GuadTenaruSandbar

Мъртви японски войници на плажа в устието на Алигатор Крийк, Гуадалканал

Те все пак ги тестват срещу японски товарен кораб, излязъл на брега близо до Гуадалканал на 30 юни 1944 г. Използвани са четири дрона, три от които удрят кораба. След този тест, на STAG е разрешено да започнат да ги използват в битка.

През септември четирите дрона са изпратени на мисия до Бугенвил, за да унищожат друг излязъл на брега японски кораб. Този конкретен съд обаче е покрит със зенитни оръдия. Всеки самолет носи бомба от 900 килограма и трябва да лети 90 километра до целта.

Един се изгубва по пътя, друг почти удря кораба, но не се взривява, трети успява да удари кораба, но бомбата не успява да експлодира. Последният самолет се блъска право в кораба и неговите боеприпаси успешно се детонират.

През следващия месец бяха извършени още мисии, някои от които са насочени към цели на 250 километра разстояние.

Оттегляне

Дроновете успешно атакуват различни военни съоръжения, но като цяло не са харесвани от горното командване на ВМС на САЩ и в резултат на това са изведени от експлоатация до ноември 1944 г. Това не е по някаква сериозна грешка в дизайна им, а вероятно поради липса на разбиране на такава нова и радикална технология. Не са загубени американски животи, свързани с използването им.

От 46 дрона, изпратени към цели, 15 са загубени, преди да пристигнат, докато половината от останалите поразяват целите си. Накрая военноморските сили заявяват, че „Дронът е способен да атакува прецизно, като се има предвид цел с достатъчен размер и достатъчна дефиниция, за да бъде видима на телевизионния екран.“

До днес оцелява само един TDR-1, който се намира в Националния музей на военноморската авиация в Пенсакола, Флорида (на цветната снимка горе).

 
 
Коментарите са изключени за Първият успешен удар с дрон всъщност е нанесен през 1944 г

Повече информация Виж всички