Първи изображения от вътрешността на Блок 1 на Фукушима

| от |

Токио Електрик Пауър Къмпани Холдингс (ТЕПКО), компанията за електроснабдяване, която управлява централата и ръководи програмата за извеждане от експлоатация, извърши последното си вътрешно разследване на реактор 1 на централата във Фукушима чрез змия робот и няколко мини безпилотни летателни апарати.

Както се вижда от новите снимки, 13 години след катастрофалната ядрена авария операциите по почистването все още имат накъде да продължават.

Блок 1 беше епицентърът на бедствието, когато се разтопи на 11 март 2011 г. Земетресение, последвано от цунами, наводни резервните му генератори, прекъсвайки захранването на помпите, които постоянно обливат активната зона на реактора с охлаждаща течност. Натрупва се интензивна топлина и в крайна сметка се стига до пълно разтопяване, при което се освобождават опасни количества радиация.

В последната си стъпка за почистване на района ТЕПКО изпраща роботизирани сонди в недрата на реактора, за да изследват активната зона и разтопеното ядрено гориво. Целта им е да се запознаят със състоянието на отработеното гориво, за да улеснят неговото отстраняване и извеждането на централата от експлоатация.

Дълбоко във вътрешността на блок 1 роботите направиха снимки на „ледени полепи“ и „подобни на бучки обекти“, които висят от стените на реактора. Тези необичайни елементи вероятно са продукт на гориво или оборудване, които са се разтопили, но по-късно са се втвърдили при охлаждането.

Блок 1 не е единствената част от Фукушима, която трябва да бъде разчистена. Разтопяване е имало и в реакторите на блокове 2 и 3. Блок 4 също е бил повреден от експлозия от блок 3, но по това време в реактора не е имало гориво. Смята се, че трите засегнати реактора съдържат общо около 880 тона разтопено гориво, което ТЕПКО се надява да отстрани по време на усилията си за извеждане от експлоатация.

Извеждането от експлоатация на атомната електроцентрала „Фукушима Даичи“ бележи напредък. През 2023 г. те най-накрая пристъпиха към изпълнението на спорния си план за изхвърляне на пречистената вода от ядрената катастрофа в Тихия океан, отбелязвайки важен етап от почистването.

Въпреки това бяха отбелязани и значителни неуспехи. През 2017 г. руините на Фукушима бяха наречени „гробище за роботи“ поради броя на дистанционно управляваните сонди, които се счупиха в облъченото съоръжение.

ТЕПКО заяви, че пълното извеждане от експлоатация на централата „ще отнеме от 30 до 40 години“, но според критиците това е наивно оптимистично.

 
 
Коментарите са изключени за Първи изображения от вътрешността на Блок 1 на Фукушима

Повече информация Виж всички