Най-тихото място на Земята е с минус децибели

| от |

Рекордът на Гинес за най-тихото място на Земята се държи от безшумната тестова камера в лабораториите Орфийлд в Минеаполис, САЩ, където нивото на фоновия шум е -24,9 децибела. За сравнение, средностатистическият шепот е 30 децибела, а най-слабият звук, доловим от човешкото ухо, е около 0 децибела.

Помещението е толкова ужасно тихо заради пълната липса на отразяване на звука от стените. Ефектът се постига благодарение на пирамиди от фибростъкло, които покриват стените, пода и тавана, като разбиват и задушават всички звукови вълни, които се осмеляват да се появят в пространството.

Самото помещение пък е изолирано от шум отвън с дебели слоеве тухли и стомана, а пружини отделят камерата от заобикалящата я сграда, за да се гарантира, че въобще никакви външни вибрации нямат възможност да проникнат в нея.

Според дизайнера ѝ Стивън Дж. Орфийлд хората, които влизат в камерата, могат да чуят собствения си сърдечен ритъм, както и работата на вътрешните си органи. В същото време възможността да се виждат стените, без да се чува ехото, може да изкара сетивата на човек от строя, което да доведе до загуба на равновесие и общо усещане за силно безпокойство.

Орфийлд казва, че е невъзможно да се остане в камерата повече от половин час, без да се наложи човек да седне, но и че дори да седне, мястото все пак ще остане поносимо за много дълго време.

Подобно на лабораторията на Орфийлд, безеховата камера в централата на Майкрософт в Редмънд, Вашингтон, се отличава с околен звук, който е много по-тих от пълната тишина. С минимално ниво от -20,6 децибела, стаята е стария реокрдьор за най-безшумно място в света и двете стаи бяха в жестоко съревнование за титлата в продължение на няколко години.

Consumer Reports - product testing - headphones in anechoic chamber

Тест на слушалки

Но тези пространства не са създадени само за престиж и всъщност изпълняват редица ценни функции. Например производителите, които искат да разберат колко точно шум издават техните продукти, използват безшумни камери, за да правят измервания при пълно отсъствие на фонов звук, а астронавтите понякога влизат в тези ужасяващо тихи помещения, за да се подготвят за тишината в космоса.

 
 
Коментарите са изключени за Най-тихото място на Земята е с минус децибели

Повече информация Виж всички