Мнозина твърдят, че суровото мляко е полезно – ето защо това никак не е така

| от |

Пастьоризацията се нарежда до миенето на ръцете и ваксините като едно от най-големите постижения в областта на общественото здраве в историята на човечеството. Но както и другите неща в този списък, тя има своите противници. Гръмки при това.

Организацията за проверка на фактите Full Fact наскоро реагира на публикация в Instagram, която към момента на писане на статията е събрала над 70 000 харесвания и е една от многото, които поддържат глупавата идея, че непастьоризираното „сурово“ мляко е здравословно за прием. Затова сега ще напомним защо науката ни казва, че това всъщност е много лоша идея.

Какво представлява пастьоризацията?

Наречена на името на френския учен Луи Пастьор, който през 60-те години на XIX в. доказва, че с помощта на топлина може да се предотврати развалянето на виното и бирата, пастьоризацията е процес на топлинна обработка на млякото, за да се унищожат вредните микроби и да се увеличи срокът му на годност.

Съществуват няколко различни метода, но всички те включват нагряване до определени температури и задържането на млякото така за предварително определен период от време, който е изчислен като достатъчен за унищожаване на бактериите, като Mycobacterium tuberculosis, които могат да се крият в него.

Възможно е да сте виждали и продукти, обозначени като „UHT“, което означава, че са обработени при ултрависока температура (Ultra-Heat Тreated). Това е по-екстремна форма на пастьоризация, която включва по-високи температури и стерилна опаковка, което позволява този вид продукти да се съхраняват извън хладилника в продължение на месеци.

Млякото не е единствената храна, която се пастьоризира. Други примери за храни, които могат да бъдат подложени на топлинна обработка, включват плодови сокове, брашно и първоначалния обект на изследване на Пастьор – алкохолните напитки.

Защо някои хора пият сурово мляко?

Почти веднага след като пастьоризацията става стандартна практика, започват споровете (колко човешко…). Според Института за история на науката някои местни медийни организации задават въпроси около „готвенето“ на млякото още в началото на XX век и този скептицизъм никога не изчезва.

През десетилетията са направени много твърдения за предполагаемите ползи от непастьоризираните млечни продукти. Ето някои от тях.

„Вкусът е по-добър.“

Някои хора просто казват, че предпочитат вкуса на суровото мляко. Съществуват и някои самоделни сирена, които традиционно се произвеждат от сурово мляко, които ценителите могат да се изкушат да опитат.

Това е въпрос, който трудно може да се опровергае с научни изследвания. Достатъчно е да се каже, че дори и да смятате, че вкусът е по-добър, рисковете от суровото мляко значително надвишават тази полза.

„По-лесно е за храносмилане.“

Някои твърдят, че обработката на млякото с топлина, за да се убият лошите бактерии, води до паралелното унищожаване и на пробиотичните организми, които отделят лактаза – ензимът, който разгражда лактозата и който липсва на хората с лактозна непоносимост.

Няма научни доказателства в подкрепа на това твърдение. Суровото мляко все още съдържа лактоза и няма индикации, че съдържа лактаза. Процесът на пастьоризация също така не е причина за непоносимост към лактоза, за която знаем от генетични данни, че съществува от хиляди години.

„То е по-здравословно.“

Някои предполагат, че процесът на пастьоризация влияе отрицателно върху хранителния профил на млякото, като разгражда вещества като калция, който е от съществено значение за здравословното развитие на костите. Появяват се и твърдения за предполагаемите имунни ползи от суровото мляко.

Голяма част от тези въпроси са свързани и с по-широкия скептицизъм по отношение на консумацията на преработени храни или продукти, възприемани за „неестествени“.

Доказателствата сочат, че пастьоризацията не променя съществено хранителното съдържание на млякото. Дори когато някои изследвания са установили намаляване на нивата на някои витамини след термична обработка, това не са витамини, които се съдържат в особено високи нива в него и следователно могат да бъдат получени от други хранителни източници.

Съществуват някои доказателства, че децата, отглеждани във ферми, имат по-ниска честота на някои алергии и автоимунни заболявания, както и подобрена имунна функция, което някои обясняват с консумацията на сурово мляко. Важно е обаче, че дори и тези проучвания са единодушни, че е необходимо да се намери по-добър начин за намаляване на реалните рискове от суровото мляко, преди да се препоръча по-широката му консумация.

„Всичко е наред, стига да е тествано/екологично/от чиста ферма.“

Някои смятат, че стига да имат доверие на фермата, от която идва суровото им мляко, то е безопасно за консумация.

В действителност обаче няма начин рискът да бъде напълно отстранен. Дори фермите, които редовно проверяват за наличие на микроби в млякото си, могат да пропуснат ниски нива на замърсяване, които все още могат да ви навредят. Практиките на биологичното земеделие също не могат да предотвратят замърсяването и дори най-здравите животни могат да съдържат бактерии, които представляват заплаха за хората.

Какви са рисковете от пиенето на сурово мляко?

Освен че цитират доказателства, които до голяма степен опровергават твърденията на противниците на пастьоризацията, здравните органи като Агенцията за контрол на храните и лекарствата (САЩ) многократно са предупреждавали за опасностите от консумацията на сурово мляко.

Най-очевидната причина, поради която пастьоризацията е въведена, е рискът от заболявания, предавани по хранителен път.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (САЩ) обясняват, че суровото мляко може да бъде носител на няколко различни бактерии, които представляват риск за човешкото здраве, включително Campylobacter, Brucella и Listeria. Всъщност те казват, че суровото мляко е „една от най-рисковите храни“ за консумация.

Заразяването с някой от тези видове може да доведе до диария в продължение на дни, но има и някои потенциално сериозни последици, особено за по-уязвимите хора, като децата и бременните. Не са редки случаите, когато човек се заразява с туберкулоза по говедата (mycobacterium bovis) от сурово мляко, а някои от тези други инфекции могат да причинят усложнения, включително бъбречна недостатъчност.

Поради тези рискове суровото мляко е незаконно за закупуване в няколко щата на САЩ и не може да се продава в магазините в Обединеното кралство.

Та в крайна сметка: Пастьоризираното мляко е много по-безопасно и не по-малко здравословно

В свят, в който някои хора искрено спорят за ползата от миенето на ръцете, вероятно не е изненадващо, че суровото мляко има толкова много страстни поддръжници. Но всички доказателства сочат, че консумацията на непастьоризирани млечни продукти в най-добрия случай не е по-полезна за вас, а в най-лошия – е еднопосочен билет за Бърза помощ.

Ех, само да имаше лесен начин да се намалят драстично всички тези рискове…

 
 
Коментарите са изключени за Мнозина твърдят, че суровото мляко е полезно – ето защо това никак не е така

Повече информация Виж всички