Колко дълго можете да карате колата след като горивото свърши

| от |

На арматурното табло на автомобила ви има много информация, но хората обикновено обръщат най-голямо внимание на стрелката за горивото.

Макар и рядко, понякога ни се случва резервоарът да се окаже празен. Очевидно е, че няма да изчезнете в кълба от огнен дим точно в този момент, но със сигурност големият въпрос е докъде можете да стигнете.

Макар че би било хубаво да има универсален отговор, такъв наистина няма. Възможността да пътувате известно време без гориво зависи от марката и модела на автомобила, неговата горивна ефективност и колко го настъпвате. Според експерта по безопасност на автомобилите Робърт Муньос, който разговаря с Reader’s Digest, като много свободно общо правило, лампичката за бензин ще светне, когато сте на около 10 до 15% от капацитета на горивото. Това може да означава от около 4 до 15 литра бензин в зависимост от размера на резервоара. Това означава около 30 до 50 километра или дори 80 при по-голям автомобил.

Макар че това звучи като прилична цифра, тя не трябва да бъде повод да пренебрегвате лампичката за бензин. Шофирането при липса на бензин може да повреди горивната помпа, която трябва да работи на по-висока температура с по-малко бензин. Почти празният резервоар може също така да започне да придвижва повече замърсявания в горивния филтър. Всички тези рискове се увеличават, колкото по-често шофирате „на изпарения“. В най-лошия случай можете да блокирате или да повредите двигателя на автомобила си.

И не, не е добра идея да пренебрегвате лампичката, ако планирате да не карате колата в продължение на седмици. Най-добре е резервоарът да е пълен, когато държите автомобила си на съхранение. Така е по-трудно в резервоара да се натрупа влага, която може да повреди системата за впръскване на гориво на автомобила ви.

Значи изводът е: ако резервоарът ви е празен, напълнете го възможно най-скоро. Ако не можете да стигнете до бензиностанция в радиус от няколко километра, може да помислите да спрете, когато е безопасно, и да се обадите за помощ. А в бъдеще изначално се опитайте да не позволявате на лампата да светва.

 
 
Коментарите са изключени за Колко дълго можете да карате колата след като горивото свърши

Повече информация Виж всички