Как се прави кафе без кофеин

| от |

Премахването на кофеина, като същевременно се запазват ароматът и вкусът на кафето, не е лесна задача. Използват се три основни метода: химически разтворители, течен въглероден диоксид (CO₂) или обикновена вода със специални филтри. А допълнителните етапи, които се изискват при всички тези методи, са причина безкофеиновото кафе да е по-скъпо.

Методи на базата на разтворители

Повечето безкофеиново кафе се произвежда по методи, базирани на разтворители, тъй като така е най-евтино. Този метод се разделя на още два вида: директен и индиректен.

Директният включва запарване на кафеените зърна, след което те се накисват многократно в химически разтворител (обикновено метиленхлорид или етилов ацетат), който се свързва с кофеина и го извлича от зърната. След предварително определено време кофеинът е извлечен и кафеените зърна се запарват още веднъж, за да се отстранят остатъците от химическия разтворител.

При индиректния метод пак се използва химически разтворител, но той не влиза в пряк контакт със зърната. Вместо това те се накисват в гореща вода, след което водата се отделя от зърната и се обработва с химическия разтворител. Кофеинът се свързва с разтворителя и се изпарява. След това водата без кофеин се връща в зърната, за да поеме отново вкусовете и ароматите на кафето.

Химическите разтворители (по-специално метиленхлоридът), използвани в тези процеси, разбира се, са източник на спорове. Причината е, че се предполага, че метиленхлоридът е леко канцерогенен във високи дози. Той и етиловият ацетат се използват често в препаратите за отстраняване на бои, лакове за нокти и обезмаслители.

Въпреки това както Австралийско-Новозенландският кодекс за хранителни стандарти, така и Администрацията по храните и лекарствата на САЩ разрешават използването на тези разтворители за обработка на кафе. Те обаче имат и строги ограничения за количеството на химикалите, които все още могат да присъстват върху зърната, и в действителност на практика не остава никакъв разтворител.

Методи без разтворители

Методите без разтворители, които използват течен въглероден диоксид или вода, стават все по-популярни, тъй като не включват преждеспоменатата химия.

При CO₂ метода течният въглероден диоксид се изпомпва в камера с високо налягане заедно със зърната, където се свързва с кофеина и след това се отстранява чрез високо налягане, оставяйки след себе си обезкофеинизирани зърна.

Водният метод (известен също като швейцарския воден процес) е точно както звучи – при него кофеинът се извлича от зърната с помощта на вода. Съществуват различни варианти на този метод, но основните стъпки са следните. Първоначалната партида се състои от зелени кафеени зърна, които се накисват в гореща вода, за да се получи екстракт, богат на кофеин и ароматни съединения (след това зърната се изхвърлят без аромат). Екстрактът от зелено кафе се прекарва през филтри с активен въглен, които задържат молекулите на кофеина, а ароматите преминават. След това безкофеиновият екстракт може да се използва за накисване на нова партида зелено кафе на зърна – тъй като ароматите вече са наситени в екстракта, единственото, което ще се разтвори от зърната, е кофеинът.

Отстранява ли се напълно кофеинът?

Може би не е толкова, колкото си мислите.

Малко вероятно е 100% от кофеина да бъде успешно премахнат от кафеените зърна. Както съдържанието му в стандартното кафе може да варира, така и в безкофеиновото кафе все още има малки количества кофеин.

Но това количество е доста скромно. Трябва да изпиете повече от десет чаши безкофеиново, за да достигнете нивото, което обикновено се съдържа в една чаша стандартно.

Различен ли е вкусът на кафето без кофеин?

Някои хора казват, че е. В зависимост от начина на обезкофеинизиране на зърната, някои ароматни елементи могат да бъдат извлечени заедно с кофеина по време на процеса.

Кофеинът също допринася за горчивината на кафето, така че когато се премахне, се премахва и част от нея.

Имат ли кофеиновото и безкофеиновото кафе еднакви ползи за здравето?

Установените ползи за здравето при пиенето на безкофеиново кафе са сходни с тези при кофеиновото, включително по-нисък риск от диабет тип 2, някои видове рак и обща смъртност. Напоследък кафето се свързва и с подобрено управление на теглото.

Повечето от ползите за здравето са доказани при пиене на три чаши безкофеиново кафе на ден.

Умереността обаче е от ключово значение и не забравяйте, че най-големите ползи за здравето ще дойдат от балансираното хранене.

 
 
Коментарите са изключени за Как се прави кафе без кофеин

Повече информация Виж всички