shareit

Как създадохме ваксини за три от най-ужасните болести в историята

| от |

Историята на ваксинацията започва официално през 1798 г., когато Едуард Дженър показва, че инокулирането на здрави индивиди с кравешка шарка, лека болест при говедата, ги предпазва от едра шарка. Това е важна новина, тъй като шарката е един от най-големите бичове на човечеството, убивайки 1 на всеки 12 по целия свят и почти унищожава инките и ацтеките. Други вече са експериментирали с „кравешка шарка“, но Дженър е първият, който докладва за процеса и го въвежда в медицинската практика.

Но кои са първите анти-вакссери?
Защо някой не би искал да бъде ваксиниран срещу опасни или дори летални болести? Противопоставянето на ваксината на Дженър възникна почти веднага, с религиозни възражения срещу тази „верска“ практика, която се противопоставя на волята на Бог да определи как и кога всеки трябва да умре. Много лекари също се противопоставят на ваксинацията, обвинявайки я за различни странични ефекти, включително отравяне на кръвта и сифилис (реални, но редки), така и неоснователните или направо измислени усложнения като рак, лудост и – придружени с графични илюстрации в медицински списания – трансформация на ваксинирани деца в крави.

Историята на ваксината на Едуард Дженър е ясна. Сега нека видим как измисляме ваксините за редица други заболявания.

Louis Pasteur, foto av Paul Nadar, Crisco edit

Находчивостта на Луи Пастьор срещу бяса

Луи Пастьор (1822–95) е биолог, който започва кариерата си, изучавайки инфекция по копринените буби, която заплашва да унищожи френската копринена индустрия. По-късно той развива отслабени („атенюирани“) щамове на холера и антракс бактерии – с тях причинява леки симптоми при здрави животни, но ги прави защитени срещу инфекцията, която обикновено е фатална.

Пастьор извежда „отслабването“ на щамове до нови нива на изобретателност, когато се опитва да отслаби инфекциозния агент на бяса, който успява да извлече от слюнката на болни кучета. Сега знаем, че бясът се причинява от вирус, който навлиза в нервите, изложени при ухапване на бясно куче, и по тях стига до мозъка, където причинява тежка, почти 100% фатална инфекция. В зависимост от дължината на нерва, пътят на вируса до мозъка може да отнеме много дни, предоставяйки на лекарите животоспасяващ прозорец, в който имат възможност да стимулира имунната система на пациента да унищожи вируса, преди той да достигне целта си.

Пастьор отслабва вируса на бяса, като инжектира екстракти от заразена слюнка в мозъка на жив заек, след което отстранява гръбначния мозък след смъртта му и го изсушава в продължение на няколко дни. Инжектираните екстракти на гръбначния мозък намаляват риска на пациента от развитие на бяс – първото ефективно лечение на болестта.

Интересното е, че кучето, което е ухапва първия случай на Пастьор – деветгодишният Джоузеф Майстер – може да не е имало бяс. Независимо от това, чудотворното оцеляване на Майстер помага да се затвърди репутацията на Пастьор и пациенти от цяла Франция, Германия и дори Русия наводняват в лабораторията му в Париж.

Като немедицинско лице, Пастьор никога не е имал право да инжектира ваксината си на хора. Въпреки това, както Дженър преди него, французинът се превръща в международен герой и мрежата му от институти по целия свят разработва множество успешни ваксини.

Tuberculosis-x-ray-1

Трима френски учени насочват туберкулозата срещу нея

Туберкулозата – известна и като „консумация“, защото плътта на пациента сякаш се стопява – е дори по-голяма убийца от едрата шарка. Инфекцията унищожава белите дробове (кашлянето на кръв е често срещан симптом) и може да се разпространи в бъбреците, костите и мозъка. Преди откриването на мощния антибиотик стрептомицин през 1943 г., диагнозата често е смъртна присъда. По-богатите хора са отивали да живеят в санаториумите високо в Алпите, където чистият планински въздух се е „продавал“ (погрешно) като лечебен.

Бактерия е открита през 1882 г. от Робърт Кох и това откритие незабавно го превръща в световна знаменитост. Кох също изобретява така нареченото лекарство „туберкулин“, което изпробва върху съпругата си Хедуиг. Тя оцелява лечението с туберкулин; за съжаление, също и бацилът на Кох. Ранните опити за производство на ваксина са неуспешни.

В крайна сметка успех постигат Алберт Калмет (1863–1933) и Камий Герен (1872–1961) от Пастьорския институт, създаден от Калмет в Лил. Те започват с тип туберкулоза по говедата, изолиран от млякото на заразена крава и отслабен от многократно „прехвърляне“ (в специална хранителна среда, която те създават след години опити и грешки – успешната рецепта включва картофи, глицерин и волска жлъчка). Оригиналната бактерия от едрия рогат добитък убива морски свинчета в малки дози, но след 39 прехвърляния става безобидна – но все пак в състояние да предпази животните от човешка туберкулоза.

Ваксината „Bacille Calmette-Guérin“ (BCG – БЦЖ) е изпробвана за първи път върху бебе в Париж през 1921 г. Към 1928 г. 50 000 френски деца са ваксинирани, намалявайки риска от смърт след контакт с болен от туберкулоза от всеки четвърти на 1 на 50. БЦЖ е много ефективен, когато се прилага интрадермално (в кожата). Неговата рутинна употреба е прекратена във Великобритания през 2005 г., но все още се прилага в региони, където туберкулозата остава преобладаваща болест, особено във връзка със СПИН.

Polio sequelle

Двама американци преборват полиомиелита

В период от 40 години, от 1916 г., полиомиелитът е един от най-лошите кошмари на всеки родител: той може да дойде без предупреждение в който и да е дом и да парализира или убие дете за една нощ. Парализата може да засегне само един крайник или всеки мускул от врата надолу – в който случай е необходимо изкуствено дишане (например с железен бял дроб), за да поддържа пациента жив.

През 1953 г. полиомиелитът е на второ място след атомната бомба в списъка с най-големи страхове на средностатистическия американец. В Америка богатите напускат градове преди сезона на полиомиелита всяко лято. Известно е, че причината е малък чревен вирус, но всяко изпробвано лечение – включително витамин С, токови удари и обработване на гърба на парализирано дете с нажежено желязо – се оказват безполезни. Експериментални ваксини са разработени през 20-те години, но те или се провалят, или се оказват опасни.

През 50-те години двама блестящи американски учени се вкарват в безмилостна надпревара за усъвършенстване на собствените си ваксини срещу полиомиелит. Джонас Солк (1914–1995) деактивира полиовирусите, използвайки формалин и произвежда „мъртва“ полиомиелитна ваксина, която е тествана през 1954 г. на повече от 1,8 милиона американски и канадски ученици. Резултатът – „Работи и е безопасна“ – обявява се пред международното медийно внимание през април 1955 г. Църковни камбани бият в цяла Америка и Солк се превръща в култова фигура.

Междувременно Албърт Сабин (1906–1993) все още работи върху алтернативната си ваксина. Тя използва живи полиовируси, които той атенюира (изкуствено намаляване на вирулентността на патогенните микроорганизми) в лабораторията си и се дава през устата. Сабин се възмущава от успеха на Солк и многократно му се подиграва като го нарича „кухненски химик“. Нито един от двамата не се държи добре с другия, което кара един изтъкнат американски историк да ги опише „двойка гадове“. Оралната полиомиелитна ваксина на Сабин е въведена през 1965 г., по това време ваксината на Солк почти в елиминирала полиомиелита в Америка.

Нито една от двете ваксини не е перфектна, но и двете могат да бъдат много ефективни. Ваксината на Сабин до голяма степен замества тази на Солк, тъй като е по-евтина и по-лесна за прилагане, особено в мащабни програми за ваксинация. Използвайки двете ваксини, Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита почти унищожава болестта.

 
 
Коментарите са изключени за Как създадохме ваксини за три от най-ужасните болести в историята

Повече информация Виж всички