shareit

Как санкция на САЩ допринесе за създаването на Байрактар

| от |

След като Близкият изток продължава да се разглежда като гореща точка и доказва, че скоро няма да видим мир там, можем да забележим и развитието на една технология, която именно конфликтите там продиктуваха. Бойните дронове, познати като безмоторни летателни апарати, започнаха да се търсят все повече като съвършен уред за война. Никой обаче не е подозирал, че именно турският Байрактар ще се превърне в острието на украинската атака. Как обаче започва началото?

След като САЩ успява да завърши своята инвазия в Ирак, прави някои много скромни опити да създаде демократично управление през 2003 г. Очаквано, най-разумното племе, което би трябвало да се справи с тази тежка задача, са кюрдите. Избраните управляващи в Ирак имат и още една задача – да се справят с Ислямска държава. По същото време се оказва, че Турция винаги е имала конфликти с различни кюрдски сепаратисти и някак си не приема толкова светло и радушно установяването на ново иракско правителство с тяхна помощ. Понеже има две партии „Защитниците на народа“ и Кюрдската работническа партия, САЩ трябва да намери едно много сериозно соломоново решение.

Следователно САЩ спира да продава оръжия на Турция, включително и бойни дронове, които могат да се използват срещу кюрдите. Решението на проблема обаче идва по друг начин. След като Турция не може да закупи определено оръжие, решава да си го произведе сама. И точно по тази причина започва производството на Байрактар. Огромният технологичен скок е възможен благодарение на Селчук Байрактар – бивш студент от университета по технология в Масачузетс.

С помощта на знанията си и зелената светлина от Анкара, той основава фирма Baykar Makina Sanayi ve Tikaret A.S. и започва производството. Първият Bayraktar Caliran 1 се пуска през 2011 г. Вторият модел вече влиза в действие през август 2014 г. Товарът на машината може да бъде с ракети и Tubitak-SAGE Bozok лазерно насочвани бомби. След успешни тестове става ясно, че на компанията са поръчани около 300 дрона. До ноември 2021 г. обаче броят им е много по-свиреп, а натрупаните часове са над 400 000.

Първият дрон обаче не е толкова съвършен и независим. В началото създателят използва технология от своите НАТО съюзници като Австрия, Германия, Канада и Великобритания. След това идват и малко промени, които гарантират пълна независимост. Всеки дрон може да носи до четири бомби или ракети. Дронът се движи с двигател от 100 конски сили Rotax 912-iS с две витла и може да достигне скорост от над 200 км/ч. Без да бъде преследван неговата средна скорост е от около 120 км/ч. Байрактар покрива около 320 километра при полет, но във въздуха може да се носи не повече от 27 часа.

За извършването на полета са необходими около три души екипаж, които извършват управлението от земята, както можем да се досетим. На 4 декември 2020 г. е направен и първия изпитателен боен полет на TB2S. Сигналът е осигурен от независим турски сателит, който гарантира контрола на системите и продължава да бъде абсолютно независим от хакерски атаки или заглушаване на сигнала.

Според западните медии, Байрактар не може да се мери с американските и европейски технологии, но пък за сметка на това е изключително достъпен, което прави поръчките му възможни в цял свят. В момента Турция държи на въоръжение повече от 110 бойни дрона, но пък не е единствената страна, която ги е използвала за бойни действия. Макар и да има наложено вето, Анкара продължава да изнася такива оръжия и не случайно има случаи, в които над небето на Либия са използвани именно такива. За такива полети се съобщава още през 2019 г. Либийската национална армия е успяла да свали 39 от тях.

Байрактар може да бъде открит на въоръжение и в Азербайджан. Успехи могат да бъдат открити и в Нагорни Карабах, макар и един от дроновете да е свален на 8 ноември 2020 г. Етиопия също е използвала този летателен апарат, за да неутрализира сепаратистите Тиграй. През 2019 г. Украйна също обяви, че е поръчала 12 дрона и е на път да направи поръчка за още 12, както и да закупи три контролни станции. През 2021 г. поръчва още 6 дрона и очаква още 48 да бъдат доставени. Твърди се, че на 9 април 2021 г. именно Байрактар е извършил разузнавателни полети над Донбас.

Със старта на войната на 24 февруари тази година, армията на Лукашенко, както и тази на Путин твърди, че е успяла да свали два дрона. На 27 февруари Украйна съобщава, че е успяла да удари руска колона извън Керсон и Житомир. По това време Руските ВВС твърдят, че са успели да запазят превъзходството си над небето, но командирът на украинските ВВС лейтенант-генерал Микола Олешчук е на мнение, че дроновете не са били толкова лесни за засичане и ударите от въздуха остават ключови за тях. От февруари до април се твърди, че руснаците са успели да свалят още няколко. Един от най-звучните шамари за руската атака остава потопяването на бойния кораб Москва, за когото се твърди, че е поразен от две R-360 Neptune ракети близо до Одеса.

Според неофициалните данни, други два Байрактара са помогнали за довършването на започнатото. Интересен факт е, че турски дрон успява да унищожи Mi-8 хеликоптер, който разтоварва военен персонал на Змийския остров. Отношението към турското оръжие продължава да расте до степен, в която украинците пишат дори песен „Bayraktar“ в мрежата и не се притесняват да я споделят в интернет. Дори и самият дрон да не е съвършен, той продължава да се налага като предпочитан избор от армията, особено след като се доказва пред така наречената втора най-голяма армия в света.

 
 
Коментарите са изключени за Как санкция на САЩ допринесе за създаването на Байрактар

Повече информация Виж всички