Как НАСА решаваше проблемите с месечния цикъл при жените в открития космос

| от |

През 1978 г. учените от НАСА предоставят огромен брой дамски тампони, с което изненадват своите колежки, подготвящи се за пътешествие в космоса. Със задачата са натоварени Кати Съливан и Сали Райд, двете трябвало да изготвят хигиенния комплект на жените, които ще летят в космоса. Райд започва да прави комплект от дамски вакуумирани тампони, които приличат на нещо като наденичка. С представянето на тази технология, дамите вече са готови с комплекта, но мъжката аудитория още няма представа колко точно трябва да е броят.

Мнозина се замислят дали трябва да са сто или повече, докато Сали е категорична, че технологията позволява разрязване и използване на половината от продукта. Самата история е доста стара, но достатъчно забавна за почитателите на космоса. Марси Белски дори създава комедиен акт, носещ името „Доказателството, че НАСА не знаят нищо за жените“. В тяхна защита, имайки предвид и първата им голяма любов – науката, можем да се съгласим. Въпросното изпълнение започва да циркулира в първото десетилетие на новото хилядолетие, което кара някои от служителите на НАСА да разкажат цялата история. Оказва се, че някои подробности са изпуснати и е останала само забавната страна на нещата.

Д-р Реа Седън е единственият лекар, астронавт и човек с месечен цикъл в класа от 1978 г. и е потърсена за мнение, когато НАСА трябва да реши колко тампона да изпрати в космоса. През 2010 г. именно тя споделя, че по-големият брой тампони е бил някаква форма на гаранция, тъй като никой не е знаел колко точно време ще бъде прекарано в космоса. През същата година все още няма дори отговор относно движението на кръвта при месечен цикъл на жената. Някои експерти очаквали да бъде ретрограден – кръвта да се върне обратно в коремната кухина. Седън си спомня, че е решила да не разглежда този казус като проблем, а да го остави така, докато не се случи.

Лекарката разглежда няколко сценария, за да посочи основните проблеми – дали женските продукти да бъдат тампони или дамски превръзки. Създава се статистика за различните видове цикъл и броят на употребявани продукти по това време. Повечето жени остават изненадани от предложението да носят около 100 тампона, някои дори се замислят дали са използвали толкова много за година. За да няма тревога и притеснение, че въпросните може и да не стигнат, учените решават да сложат повече.

Звучи странно, дори смешно за мнозина, но НАСА не ни показва, че не знае нищо за жените, а просто показва как се решават някои сложни проблеми, чийто отговор е от изцяло ново естество. През въпросната година, а и малко след това, повечето изследователи дори не са имали представа как ще протече този биологичен процес в женското тяло. Гравитацията прави много чудеса с нашето човешко тяло, но животът без нея е нещо съвсем различно. Седън и нейните колеги решават да измислят възможно най-високата цифра на тампони, използвани от една жена по време на тежък месечен цикъл, да я умножат по две и след това да допълнят с още 50% от крайния резултат.

И това е само една малка част от процесите, които трябва да се изчислят, за да може човек да бъде изпратен в космоса, като тук не говорим само за жени, а за мъже и жени. Целият наръчник и препоръки за космически полети е около 1300 страници. Съществува дори уравнение за ходене до тоалетна (за малка нужда). Въпросното посочва, че:

VU = 3 + 2t

Учените са изчислили, че VU – максималният брой за ходене до тоалетна е равен на литрите, които консумира един член на екипажа, докато t е времето на космическата мисия. И не се изненадвайте от преценката на учените, отново говорим за нулева гравитация, поемането на определени литри в течности и накрая се получава броят на ходения до тоалетната. Що се отнася до по-сериозните и спешни посещения до тоалетната, за тях имаме изцяло различен материал, като подчертаваме, че това е много тъмна космическа материя, срещнала редица трудности при изпълнение.

Да се върнем обратно на месечния цикъл и погледа на НАСА, когато става въпрос за решаване на проблеми. Сали Райд разказва, че първата жена, която отива в космоса, е имала доста проблеми именно в този период от месеца. Няма гравитация, която да тегли флуидите свободно, няма посоката надолу. Кръвта наистина се върнала нагоре, вместо да изтича. По думите на Шер, космонавтката е избрала да си вземе превръзки и тампони. Въпреки това е срещнала доста проблеми.

Мисията до Марс е още по-интересна, особено след като открием, че там е добавен още един продукт – противозачатъчни хапчета. НАСА смята да направи първата мисия до Червената планета с точно определен капацитет от храна, вода и други необходими принадлежности. Именно там се оказва, че нежеланата бременност може да бъде пълна катастрофа за екипа. В момента дори се разработват такива хапчета, които ще бъдат напълно безопасни при излагане на космическата радиация.

НАСА наистина има поглед върху всички физиологични процеси в човешкото тяло. В един момент дори се разработва устройство, което да помогне на дамата да отиде до тоалетна. Не е особено трудно да си го представите, това е устройство, което много напомня на девствения пояс, но със специален тръбопровод, който да позволи безопасно използване на тоалетната. Добавя се и нещо като специален тръбопровод, използващ налягане за изсмукване на цялата течност, а най-важното е, че има създадена и втора версия, която да се поставя в скафандъра.

И не се притеснявайте, подобни творения има и за мъжете, като тяхната форма е на презерватив. Когато идва време за презентацията на двата продукта, нито един мъж не можел да обясни как ще работи самото дамско устройство, а и мнозина не се чувствали комфортно да говорят на подобна тема пред дамите. Напомняме, че годината е 1978 и най-вероятно днес е сигурно, че НАСА можеше да се превърне в особена тема за правната система и всички вариации на сексизъм. Преди да се стигне до практическата част и тестването на системата, повечето космонавти получават специално бельо, което абсорбира всяка една капка – най-лесното обяснение е, че това е много подобрена и дори футуристична версия на памперса за възрастни.

Мъжете все пак са имали доста проблеми и трябвало да бъдат откровени, когато дойде време за избора на тоалетен презерватив. И тъй като мъжкото его е особено крехко, инженерите променят размерите от „малък, среден, голям“ на „екстра голям, огромен, невероятен“.

 
 
Коментарите са изключени за Как НАСА решаваше проблемите с месечния цикъл при жените в открития космос