Гранит: Модерно чудо в древни времена, древно чудо в модерни времена

| от |

Може би си мислите, че гранитът не е нищо повече от материал за изработване на кухненски плотове, но това не е точно така. Той се ражда в разтопената мантия на Земята и го има почти навсякъде по планетата. Той е твърд и издръжлив, така че е подходящ за строителство; може да бъде моделиран и полиран в произведения на изкуството; а технически дори е радиоактивен.

„Над 40% от добивания рязан камъка са гранит. Натрошеният гранит се използва като устойчив строителен материал в асфалта и бетона в проектите за магистрали и инфраструктура“, отбелязва Коалицията за образование в областта на минералите.

„Той се използва широко за архитектурни фасади, строителни материали, декорация и паметници“, пишат те. „Тъй като може да бъде изгладен до много висока степен на полиране, гранитът е намерил широко приложение в мемориали, надгробни плочи, издълбани декорации на сгради, статуи и други подобни.“

Материалът в древни времена

Благодарение на тези му качества гранитът е бил един от най-добрите приятели на човечеството по отношение на строителството от много дълго време. И наистина имаме предвид много дълго: в обработена форма той се ползва още през третото хилядолетие пр. н. е., а сгради, построени от необработения камък, датират от още по-рано.

USA-NYC-Central Park-Cleopatra's Needle5 (cropped)

Ню Йорк, Сентръл парк

Ако сте били в Лондон или Ню Йорк, може би сте виждали някои от най-известните примери: Обелиските на Клеопатра, първоначално създадени през XV в. пр. н. е., преди в крайна сметка да бъдат подарени на двата града през XIX в., са изваяни от материал от кариерите в Асуан – сега признати археологически обекти поради историческото им значение.

Лондон

Традиционно подобни ситуации предизвикват известно недоверие. Как е възможно създателите, да речем, на саркофага на принц Ахетхотеп, да са били достатъчно технологично напреднали, за да пробият скала, твърда приблизително колкото стомана, около седем века преди изобретяването на истинската стомана?

„Днес каменоделците режат гранит с помощта на триони с диамантени остриета и стоманени длета. Но древните египетски каменоделци не са разполагали с такива инструменти“, обяснява телевизия PBS NOVA още през 2000 г. „Как тогава те са добивали и изрязвали такива точни линии в своите обелиски и други монументални статуи?“

За щастие, древните каменоделци са ни оставили една доста голяма улика за техниките си – и когато казваме „голяма“, имаме предвид около 42 метра дължина и близо 1100 тона тегло.

Нарича се Незавършеният обелиск и това е така по две причини: той е обелиск и е незавършен. Ако някога беше завършен обаче, той лесно щеше да бъде най-голямото подобно съоръжение в древния свят; дори оставен така, както е, хоризонтално в земята и все още прикрепен към основната си скала, той е един от най-големите монолити в света и най-големият известен от Древен Египет.

Obelisco inacabado, Asuán, Egipto, 2022-04-01, DD 166

Незавършеният обелиск

„Археолозите знаят, че древните египтяни са имали уменията да коват бронзови и медни инструменти“, отбелязват по PBS – но експериментите са доказали, че това ниво на техниката просто не би било достатъчно добро за издълбаване на гранит. „Губим много метал, докато правим много малко прогрес в камъка“, отбелязва каменоделецът Роджър Хопкинс при опит да издълбае камъка с медно длето.

Решението е? Гениално използване на ресурс, който Египет винаги е имал в изобилие: пясък. „Ще сложим пясък в жлеба и ще поставим триона върху пясъка“, обяснява експерименталният археолог Денис Стокс. „Така ще можем да режем със самия пясък.“

Този пясък е полидисперсен – т.е. съставен от зърна с различни размери – и като цяло съдържа поне 40% кварц, което го прави твърд колкото самия гранит. „Тежестта на медния трион трие пясъчните кристали в камъка и така скоро в гранита се появява вдлъбнатина. Изглежда тази техника работи добре и би могла да бъде използвана от древните египтяни“.

От Египет до Рим

Римляните завладяват Египет през 30 г. пр. н. е. и се влюбват в древната култура, която откриват там. Наред с изкуство, митологии и идеи, Рим изнася от новата си африканска провинция и по-практични неща: зърно, стъкло, папирус – и гранит.

„Гранитът е бил високо ценен от римляните, които след създаването на империята го използват широко за монолитни колони“, отбелязва Майкъл Джей Уотърс, доцент по история на изкуството и археология в Колумбийския университет, в статия от 2016 г., посветена на римската архитектура.

„Преобладаващата употреба на големи гранитни колони в Рим, където те са били издигани с хиляди и са украсявали някои от най-впечатляващите градски сгради, включително Пантеона, Форума на Траян и баните на Каракала и на Диоклециан, ги превръща в отличителен белег на имперската столица“, пише той.

Форумът на Траян

Но какво се случва с тези многобройни колони? Уотърс обяснява, че „с упадъка на римската мраморна индустрия през III в. от н. е. добивът на твърди камъни до голяма степен е прекратен. Вследствие на това строителите в Рим от късната Античност нататък започнали да използват вече направени антични гранитни колони за строежа на новите сгради.“

С други думи, ако някога се възхищавате на някоя от древните сгради в Рим, има вероятност да гледате нещо дори по-старо, отколкото предполагате.

Чудесата на света

Mont-Saint-Michel vu du ciel

Мон Сен Мишел

Без гранит планетата нямаше да е толкова интересно място. Някои от най-емблематичните сгради и постройки в света дължат съществуването си на тази скала: Замъците и църквите в Европа – включително френският Мон Сен Мишел, катедралата Евора в Лисабон или испанската базилика Сантяго де Компостела – са построени от гранит; от него са и Тауър Бридж и (части от) Великата китайска стена.

В Шотландия цял един град блести от камъка: Абърдийн, на североизточното крайбрежие на страната, дължи толкова много от инфраструктурата си на гранита, че буквално е наречен „Градът на гранита“.

Храмът Брихадишвара, в Южна Индия, е направен от същото и е наистина забележителен по своя обхват и конструкция. Построен е в началото на XI в. и все още е един от най-високите в региона. Не напразно местните жители го наричат „Големият храм“: той е на 16 етажа и се издига на повече от 60 метра в небето.

Brihadesvara Temple, Tanjavur, India 02

Брихадишвара

Именно с Индустриалната революция обаче използването на гранита се разраства. С развитието на нови, тежки транспортни средства като параходи и влакове, както и на модернизирани техники за обработка на материала, той се превръща от удобство за полагане основата на новия вид империи.

„Гранитът е използван за сгради и паметници в Девън и Корнуол от праисторически времена“, пишат Юън Хислоп и Греъм Лот, петролози и специалисти по строителни камъни от Британската геоложка служба, в статия от 2007 г.

Но „въвеждането на парните кораби стимулира производството на корнуолски гранит от около 1840 г., като големи количества се използват за изграждане на докове в цяла Южна Англия“, обясняват те, „и от този момент тези гранити се използват широко в Лондон за множество паметници, сгради и много от търговските пристанищни схеми и мостове от 19 век. Примери за това са колоната на Нелсън (гранит от Фогинтор) и изграждането на насипа на Темза.“

Но може ли гранитът да остане толкова важен, колкото е бил някога? Е, вероятно да – световният пазар не показва признаци на забавяне. Дори когато бетонът го изпреварва като строителен материал, а бронзът е по-популярен за скулптури, гранитът е толкова полезен за нас, че едва ли скоро ще му се наситим.

 
 
Коментарите са изключени за Гранит: Модерно чудо в древни времена, древно чудо в модерни времена

Повече информация Виж всички