F-15EX Eagle II е ракетният камион на САЩ

| от |

Въпреки огромните и тежки твърдения, че руското оръжие е най-доброто в света, до този момент продължаваме да наблюдаваме чертежи и най-различни компютърни анимации, които разказват някаква странна и дори невиждана история. Истината е, че в последните няколко години сме забелязали по-сериозна руска техника в холивудски филми, отколкото на фронта в Украйна и това не е изненада за никого.

САЩ е на път да постави нов рекорд в създаването на изтребител, който може да носи сериозно количество боеприпаси, с което да бъде един от най-тежките и застрашаващи летателни апарати на XXI век. Новият F-15EX Eagle II или още „Super Eagle“ ще може да носи три JASSM круизни ракети, 12 AMRAAM ракети въздух-въздух и допълнителни малки радости, с които да застраши всеки модерен изтребител. Комбинацията го превръща в особена машина, която реално играе ролята на ракетен камион, но има сериозна маневреност и спокойно може да се разправи с някои от основните си конкуренти.

На 30 август се твърди, че Super Eagle е направил няколко летателни часа и е стрелял с ракети JASSM. Не се е наложило да използва 12-те далекобойни ракети за въздушен бой, но при тях няма много нужда от доказване, тъй като са отдавна на въоръжение в американската авиация. Въпросният изтребител е един от последните и актуални машини, които трябва да доставят въздушно превъзходство на пилота. Първият такъв модел е пуснат през 1972 г. и от тогава се наблюдава много сериозно обновяване и развиване на технологията.

Външността му запазва някои от старите черти, но хардуерът в кабината е съвсем различна история. Изтребителят включва най-различни подобрения, с които позволява лесна работа на пилота, повечето прибори са тъчскрийн екрани, а компютрите имат достатъчно сериозна изчислителна мощност, за да гарантират още по-лесно и качествено пилотиране. Идеята на американците е да позволят на пилота да има по-сериозна свобода и да позволи на компютъра да засича потенциалните заплахи. Не е сигурно дали въпросната машина ще бъде способна да поема контрола и да извършва различни защитни маневри, но съдейки по развитието на изкуствения интелект, не е трудно да очакваме и подобни технологии.

Super Eagle е идентичен с предишните модели на F-15 и определено може да носи много повече оръжие и от предците си. Тайната се крие в специалното отделение за изстрелване на ракети, което позволява по-компактно и лесно събиране, позволявайки и преноса на по-сериозен товар. Логично е, че освен ракети, могат да се носят и бомби, които често комуникират с пилота и позволяват лазерно насочване. По този начин Super Eagle може да се похвали с 23 отделни бойни системи, докато предишния има едва 17.

Математически погледнато, тази машина може спокойно да се справи с до 6 вражески изтребителя, като това е минималната стойност. 3-те JASSM ракети могат да покрият радиус от близо 430 километра, а благодарение на по-различната им форма, засичането им на радара ще бъде доста по-трудно. Super Eagle се превръща в особено главоболие и спокойно може да бие от разстояние, без да се налага дори да се среща с противника си. Опитният пилот спокойно може да го превърне във вселенска напаст.

Идеята на General Dynamix и Lockheet Martin е, че искат да създадат многопластов самолет, който може да атакува наземни цели и след това да премине в атака срещу въздушни заплахи. И докато F-35 ще изостане значително във въоръжението си, не трябва да забравяме, че по-скъпата машина трябва да остане невидима за противника си. Super Eagle не е разработен да бъде невидим, това ще е опит да скриете културист в автобус, но пък това не е и особен проблем, той няма нужда да се крие.

Необходима ли е такава машина? Абсолютно, имайки предвид комбинацията и възможностите на F-16 и F-35 в партньорство, ракетният камион може да се справи с най-различните поставени задачи и няма да разочарова никого!  

 
 
Коментарите са изключени за F-15EX Eagle II е ракетният камион на САЩ

Повече информация Виж всички