Японският борец, който за малко да ампутира крака на Мохамед Али

| от |

Мохамед Али е безспорно един от най-добрите боксьори в историята на спорта. По-малко обсъждан аспект от кариерата му обаче е краткото му участие в света на смесените бойни изкуства и по-конкретно за моментът, в който един японски професионален борец почти счупва крака му през 70-те години.

Началото на „един от най-смущаващите моменти“ в кариерата на Мохамед Али е около 1975 г., когато той среща с президента на Японската аматьорска асоциация по борба Ичиро Яда на някакво парти. Твърди се, че по време на кратък разговор с Яда, Али гордо възкликва: „Няма ли ориенталски боец, който да ме предизвика? Ще му дам един милион долара, ако спечели.“

Дали това е било истинско предизвикателство от Али или просто някои от известните му наперени реплики не е ясно, но знаем, че Яда го интерпретира като първото и цитатът е представен като сериозен от японските медии. Така предизвикателството стига до вниманието на японския професионален борец Антонио Иноки, който решава да го приеме. Не само това, но Иноки някак успява да убеди инвеститорите да дадат около 6 милиона долара, за да направят сделката по-привлекателна за Али, който от своя страна приема предложението да се бие през март следващата година като самият мач е организиран да се проведе на 26 юни.

Antonio Inoki IMG 0398-2 20121224

Антонио Иноки

От този момент нататък подробностите стават малко по-трудни за потвърждаване. Като начало, въпреки че битката между Иноки и Али е истинска, не е ясно дали екипът на Али знае това от самото начало – до този момент Иноки вече беше доста известен в Япония с организирането на подобни битки с други известни бойци, като тези мачове са видимо уредени и често завършват по чисто театрален начин. Въпреки че Иноки участва и в няколко истински битки, екипът на Али и самият той според мнозина предполагат, че мачът ще бъде уреден.

Самият Иноки обаче казва, че битката винаги е била планирана като истинска и че хората на Али правят грешката да предполагат друго, докато не пристигат в Япония. Според тази версия на историята, Али осъзнава, че битката ще бъде истинска, чак след като вижда интензивността, с която Иноки тренира.

Каквато и да е истината, знаем, че след като научава тази информация, екипът на Али се опитва да намери начин да попречи на „горящия боен дух“ на Иноки (както той го нарича). Въпреки че Иноки е най-известен с участието си в организирани битки като професионален борец, той все още е ужасяващо добър в изкуството да хвърля хора като негов учител е легендарният Карл Гоч – човек, известен в Япония с простото и невзрачно прозвище „Богът на борбата“.

Така няколко дни преди да се проведе битката, лагерът на Али принуждава Иноки да се съгласи с няколко нови правила. Накратко тези правила му забраняват да използва каквито и да е техники от борбата и да ползва ритници, освен ако едното му коляно не е на тепиха. Такива ограничения не са поставени за Али, който е свободен да прави каквото си иска в рамките на стандартните правила. Освен това от лагера на Али казват на лагера на Иноки, че тези ограничения не могат да бъдат разгласявани и че ако отидат в медиите, Али ще се откаже и ще се прибере вкъщи.

Мачът е огромна новина по това време. Освен че разпродава арена Нипон Будокан в Токио, където трябва да се проведе мачът, двубоят почти разпродава и стадион в САЩ – усещайки, че събитието ще бъде голямо, Винс Макмеън-старши (да не се бърка със сина му, настоящият главен изпълнителен директор на WWE) урежда да го излъчи на стадион Ши в Ню Йорк.

Nippon Budokan 2018

Нипон Будокан 

По време на мача, който продължава 15 рунда, Мохамед Али успява да нанесе само 6 удара.

Виждате ли, през почти целия мач, който е рекламиран като „15 рунда чист побой“, Иноки е по гърб на пода и неуморно преследва Али, за да го рита по краката. И трябва да признаеm, че това е доста гениална стратегия. Иноки осъзнава, че може да заобиколи всички наложени му правила и да се предпазо от ударите на Али като просто му праща ритници от пода.

Али буквално няма какво да направи срещу тази тактика без да се приближава достатъчно близо, за да бъде изритан жестоко. Така той прекарва 15-те рунда, крещейки по Иноки да се „бие като мъж“.

Освен ефективна защита, в 6-ия рунд Иноки успява да свали Али след което го удря в брадичката с лакът, което съдиите смятат за фал. Това вбесява Али, който прави първия си удар в двубоя в следващия рунд. Вторият удар на Али идва едва в 10-ия рунд.

С приключване на мача Али се оказва, че не може да принуди Иноки да се изправи, краката му започват да се подуват и са осеяни с натъртвания от постоянното ритане. Треньорите му, усещайки, че нещата не са наред, първоначално предполагат, че Иноки е скрил нещо в ботушите си, но след проверката се оказва, че Иноки, дори легнал на пода, просто може да рита наистина, наистина силно…

Като компромис един от ботушите на Иноки е залепен с тиксо, за да се спрат връзките на обувките му да удрят Али по бедрата.

Въпреки че технически Иноки бе с 3 точки по-напред, защото единствен вкарва истински чисти удари по противника, те са приспаднати заради лакътя в 6-ия рунд и целия бой е обявен за равенство.

Равенство допълнително разстройва тълпата от зрители, които през целия двубой хвърлят всякакви предмети и боклуци на ринга и скандират, че си искат парите обратно. Никой не изглежда доволен от спектакъла. Отново е важно да отбележим тук, че публиката по целия свят не е била наясно с ограниченията, поставени върху Иноки, и не е особено доволна от странната му стратегия, която довежда до много малко действителни схватки в традиционния смисъл.

Въпреки това и двамата мъже бяха доста ранени. Оказва се, че в даден момент от мача Иноки успява да счупи някои кости в крака на Али с ритниците си. Али получава два тежки кръвни съсирека и кракът му се инфектира до такава степен, че почти трябва да бъде ампутиран.

Въпреки че и Иноки, и Али имат оплаквания след битката, като Али остава разочарован от тактиката на Иноки, а Иноки е раздразнен, че е несправедливо затруднен от тайните правила, които трябва да спазва, и двамата мъже стават доста приятелски настроени един към друг. Всъщност, когато Иноки се оттегля от спорта през 1998 г., Али лети до Япония, за да присъства на финалния му мач, и дори се появи на ринга.

 
 
Коментарите са изключени за Японският борец, който за малко да ампутира крака на Мохамед Али