Спортни хроники: Как България се бори срещу СССР в четвърт финал в Мелбърн

| от |

За ирония на съдбата говорят всички родни спортни журналисти от Олимпийските игри в Мелбърн. Националите по футбол се срещат за пореден път с футболистите на СССР. Историята се повтаря с мача в Хелзинки, а през далечната 1956 г. националите прекарват 90 минути, без да маркират и едно попадение във вратата на противника.

В продълженията резултатът се открива с един гол за България, а по-късно дербито приключва с тъжна вест за поразена българска мрежа, при това два пъти. Странното е, че до четвърт финала, българите успяват да елиминират Англия с резултат 6:1 и дават силни надежди на родния зрител. По това време е известен другият финалист – Югославия.

Родните коментатори очакват изненадваща развръзка в последните 15 минути от срещата. Именно тогава става ясно, че България още не е доживяла да се радва на успехът. Самите Олимпийски игри не са никак леки, особено във футболно естество. СССР успява да се справи, при това с усилия и побеждава Германия с 2:1.

Срещата с Индонезия се оказва далеч по-неприятна, тъй като противникът не просто демонстрира класа и се бори до последно, а на финала никой не може да надделее. Втората среща взима абсолютно всичко и СССР побеждава с 4:0. Югославия, от другата страна на класирането, успява да разгроми САЩ с 9:1. По-късно наказва Индия с 4:1.

На финалът става ясно, че СССР извоюва победата на олимпийските игри, докато, очаквано, играчите на Югославия се смятат за отборът на бъдещето и през следващите години ще имат пълната свобода да докажат именно това. Оказва се, че Югославия често има проблеми на финала. В Лондон през 1948 г. отборът на Тито губи от Швеция, в Хелзинки през 1952 г. падат от Унгария.

В надпреварата за бронза, България успява да вземе трето място, а Индия не оказва почти никаква съпротива. Странно или не, родните медии по онова време, посочват, че българските национали са дали точно това, което могат и по тази причина няма как да се изисква повече от тях. Доминацията там завършва с победа в два мача – 3:0 и 2:0.

Похвалите от чужбина не са малко, английският „Таймс“ говори за несравнима класа, при това в една не лека битка. Очевидно не е изненада, че още в миналото, българските футболисти получават похвали и тяхната слава не е по-малко известна от тази на всички останали.

Мнението на британските журналисти е, че българите са господари на късите подавания, а играта с глава е впечатляваща на много нива. Що се отнася до срещата на България със СССР, британците пишат дълъг материал за страховитото дерби, което се води в Мелбърн. Френският издател „Юманите“ е започнал да критикува руснаците за тяхната статична игра и липсата на инициатива, докато българският тим се е опитвал да направи и двете срещи далеч по-вълнуващи, отколкото се е очаквало. Точно по тази причина можем да подозираме, че Моуриньо е имал вдъхновени за своята игра.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Как България се бори срещу СССР в четвърт финал в Мелбърн

Повече информация Виж всички