shareit

Защо в скандинавските страни оставят бебетата да спят навън

| от |

В скандинавските страни съществува практика бебетата да се оставят да подремнат сами навън в детските си колички. Ако се разходите по някоя улица в Дания, Швеция, Норвегия или Финландия, има шанс да видите колички, които спокойно си седят сами със спящо бебе вътре, дори в хладните зимни дни.

Напълно приемливо е родителите да се пъхнат в някое кафене за чаша кафе и да оставят бебето си навън без никакви притеснения. Всъщност не е необичайно да видите направо мини паркинг с детски колички, наредени отпред пред сградите.

Практиката може да изглежда странна за чуждите очи, но е широко приета традиция сред северните хора и дори се насърчава от акушерките, защото се смята, че ако бебетата се оставят така да спят навън, здравето им ще укрепне, а и една вековна културна традиция ще бъде спазена.

Едно TikTok видео (по-долу), в което се обяснява тази ситуация в Дания, наскоро стана популярно, привличайки над 2 милиона харесвания и десетки хиляди коментари. Мнозина пишат как това е норма и в други части на света, предимно в северни страни като Русия и части от Източна Европа.

В по-голямата си част хората в коментарите са любопитни и приемат ритуалната дрямка, като повечето казват също как им се иска да живеят в страна, която е толкова безопасна: „Представете си да се чувствате толкова сигурни в една страна“, коментира един човек. „Мисля, че това е красиво! Харесва ми идеята да живея на място, където това е нормално“, казва друг. „Като американец дори не мога да си представя толкова безопасно общество… което е тъжно“, пише трети.

Това сравнително високо чувство за сигурност в скандинавските страни определено може да играе роля за възникването на тази практика.

Дания, Финландия, Исландия и други страни около тях често се нареждат на върха като едни от най-щастливите държави в света. Техният климат понякога може да е малко мрачен, но те се отличават с високи нива на социално сближаване, добри здравни системи и ниска престъпност. Следователно да оставиш бебе на улицата се счита за относително безопасно и с нисък риск.

По-малко ясно е защо родителите правят така, но мнозина вярват, че има някои ползи за здравето и благосъстоянието на децата.

Проучване от 2008 г. разглежда тази конкретна практика за отглеждане на деца във Финландия, за да разбере мнението на хората за това, че децата им спят на открито по време на суровата финландска зима. То открива, че практиката обикновено започва, когато детето е на 2 седмици, и обикновено се извършва веднъж на ден. Родителите казват, че с радост оставят бебетата си да спят навън при температури до -15°C, като разбира се, се грижат за комфорта им като ги увиват във вълнени одеяла и ги обличат добре.

Що се отнася до ползите от тази практика, трудно е да се каже, но родителите съобщават, че бебетата им спят по-дълго, когато са навън. До 66% от тях казват, че бебетата им изглеждат и по-активни след дрямка на открито в сравнение с дрямка на закрито, а 88% съобщават, че детето им „очевидно се радва“ да спи на открито.

Почти всички от анкетираните родители казват, че вярват, че ползите идват от излагането на малките на чист и хладен въздух. В много части на света се вярва, че мразовитото време може да засили имунната система на децата, макар и това никога не е било доказано от солидно научно изследване. По същия е вярно, че играта и активността в естествена среда може значително да засили имунната система на детето.

Друго проучване през 2013 г. разглежда културното значение зад практиката, отново във Финландия, и заключава, че тя повишава здравето на семействата и може би играе роля в адаптирането на хората към мразовитите зими на Северна Европа.

Също така се разглежда като начин, по който „се изграждат културни знания“. С други думи, това е традиция, която е дълбоко вкоренена в културата и хората просто обичат да я наследят и следват, независимо дали отговаря на някаква практическа нужда, която да е количествено определена.

 
 
Коментарите са изключени за Защо в скандинавските страни оставят бебетата да спят навън

Повече информация Виж всички