Защо мъжете хъркат повече от жените

| от |

Когато хората спят, мускулите около гърлото им се отпускат и причиняват стесняване на дихателните пътища. Хъркането се случва, когато някои меки тъкани – като мекото небце (таванчето на устата), увулата (увисналото парче тъкан в горната част на гърлото, което прилича на боксова круша) може би по-известно като мъжец), тъкани в носните проходи или основата на езика – се отпуснат твърде много и частично блокира дихателните пътища на човек. Докато тялото се опитва да диша нормално, повишеното налягане в гърлото на човека причинява вибрирането на меките тъкани в близост до дихателните пътища. Степента, в която дихателните пътища са блокирани, по принцип определя тежестта на хъркането, така че колкото по-малък е дихателният път, обикновено толкова по-силно е хъркането.

Определени фактори могат да увеличат вероятността човек, мъж или жена, да хърка. Например, хъркането може да се влоши с възрастта поради загуба на мускулен тонус. По същия начин, при наднорменото тегло излишната мастна тъкан на шията да оказва натиск върху дихателните пътища. Настинките, запушването на носа, тютюнопушенето и алкохолът също могат да доведат до ограничаване на тези пътища и да увеличат вероятността от хъркане, а също и както и позата, в която спим, като, например, ако главата ни е наклонена надолу. От друга страна, ако спим по гръб и главата ни е наклонена назад, езикът ни може да падане и да запуши пречи на дишането ни.

(Нека обаче ви обърнем внимание – въпреки че е възможно езикът да блокира дихателните пътища, противно на общоприетото схващане, невъзможно е да преглътнете езика си така, че да заседне в гърлото. Дори при хора с тежки тонично-клонични пристъпи, всичко, което трябва да се направи, за да се предотврати евентуалното запушване на гърлото с език, е да обърнете човека настрани и да оставите гравитацията да направи всичко останало. И докато говорим за митове, свързани с гърчове – никога не трябва да пъхате ръцете си или каквото и да е друго в устата на човек, който има гърч. В някои случаи може и да се задуши от това, което му слагаме в устата, докато искаме да ги спрем да си глътнат езика.)

И така, обратно към темата: мъжете наистина хъркат повече от жените, но защо?

Avance mandibular

Въпреки че точните статистически данни варират от изследване до изследване, обикновено се смята, че това всъщност наистина е така, като приблизително една трета от мъжете хъркат хронично, докато само една пета от жените могат да се „похвалят“ със същото. Освен потенциалните различия между двата пола като, колко често пушат или пият алкохол, както и концентрация на мастна тъкан, съществуват и биологични фактори, от които произлизат различни теории.

Като за начало теорията, която може би най-често се чува, е че ларинксът на мъжете обикновено се намират по-ниско в гърлото, което създава повече пространство. Според тази теорията – ако езикът на човек попадне в това пространство, докато спи, вероятно той ще блокира част от дихателните пътища и така ще създаде звучните вибрации на хъркането. По-малкият орофаринкс при жените означава, когато езикът им падне обратно, по-вероятно е напълно да блокира отвора и да ги накара те да се събудят, а не да хъркат.

Въпреки това мъжете са много по-предразположени към сънна апнея и хипопнея, отколкото жените, като приблизително 84% от случаите са резултат от запушване на дихателните пътища. Така друга, много по-убедителна теория засяга причините за хъркането извън езика и има връзка с фарингеалната механика. По-конкретно, въпреки че мъжете имат значително по-големи фарингеи от жените, те също търпят много по-значителни промени в размерите на дихателните пътища, когато легнат спрямо когато са прави. Освен това, докато и при мъжете, и при жените размерът на горните дихателни пътища намалява с напредване на възрастта, мъжете в крайна сметка имат много по-голяма гъвкавост в тази област, отколкото жените, когато остаряват. В допълнение към това, мъжете претърпяват далеч по-голяма промяна в размера на фаринкса, отколкото жените спрямо обема на белите дробове. Тази разлика е достатъчно голяма, че някои специалисти смятат, че би надхвърлила по-широкото пространство в дихателните пътища, което имат мъжете. Това са важни фактори, заради които мъжете са по-податливи на сънна апнея и също вероятно значително допринасят за това мъжете да хъркат повече от жените.

За тези, които спят в стаята с някой, който хърка, звукът може да бъде повече от досаден. Недоспиването има голямо влияние върху здравето на човек. Освен останалите отрицателни фактори, имунната система обикновено освобождава протеини, известни като цитокини, когато човек спи, и те помагат за борба с инфекцията, възпалението и стреса. Въпреки това, когато човек не спи достатъчно, тялото не отделя достатъчно цитокини, за да се справи с тези натоварвания и съответно тялото страда. Липсата на сън също може да се окаже пагубна за връзката ви. Д-р Ан Ромъркър от Центъра за разстройства на съня в Центъра Свети Лука казва, че „Силното хъркане значително нарушава съня на партньорите, причинявайки раздразнителност, гняв и депресия“.

 
 
Коментарите са изключени за Защо мъжете хъркат повече от жените

Повече информация Виж всички