Защо малките кучета живеят по-дълго от големите

| от |

Сигурно е странно, но във всеки парк ще видите огромен брой възрастни малки кученца, от пинчери и чихуахуа, до йоркширски териери. Няма да видите много възрастни ротвайлери или други по-едри кучета. Отговорът за тази аномалия е логичен, малките кучета имат по-здрав организъм, избягват по-сериозни болести и имат по-дълъг живот. Това изненадва дори ветеринарите, които дълго време имат наблюдение над четириногите ни приятели. И до днес няма точен отговор какво наистина се е случило и защо тази мистерия продължава да съществува.

Популярна идея е, че всичко зависи от породите и самият им размер. Един слон може да живее около 70 години, докато мишката ще оцелее едва 1-2 години. Странното е, че обратното важи за кучетата. Средният живот на голямо куче често може да бъде около 7-8 години, докато малките домашни любимци спокойно могат да достигнат възраст от 14-15 години, но без да броим рекордьорите.

Често приемаме, че една човешка година трябва да се равнява на 7 кучешки, но повечето ветеринари отхвърлят тази идея, макар и математиката да е елементарна за изчисляване. Истината е малко по-различна и съществуват много сложни формули, които трябва да определят стареенето на животното. Само първата година на домашния любимец може да се равнява на 15-тата година на един човек, а втората му година е еквивалента на 24 години. След този период или след втората година ще има най-различни фактори, които варират на база порада и размери. Едно малко куче се смята за възрастно или старо около 8-тата си година, докато за по-голямото куче ще говорим за възраст от 5-6 години.

Ветеринарите са убедени, че има най-различни фактори, а не просто един, който да даде отговор на това откритие.

Част от проблема е, че взимаме само размерите като фактор, но изпускаме генетиката, чистотата на породата и други фактори като уязвимост. Някои породи са уязвими на най-различни генетични заболявания, както и други болести, които драстично да променят дължината. Процесът на стареене е различен между човека и животното, но също така се различава и от куче на куче.

Именно размножаването може да бъде един основен фактор. Изданието „Природа“ посочва, че само записите във Великобритания могат да подскажат кои кучета живеят най-много. Кучета като малките Джак Ръсел териери и средните по размери бордър колита имат почти еднаква дължина на живот – средно между 12.7 и 12.1 години. Плоските муцуни като мопс и френски булдог имат значително по-малък живот, особено след като тяхното размножаване е доста по-сложно. Някои се раждат с генетични проблеми и съдбата им е предначертана от първия ден. Френският булдог има дължина на живот от около 4.5 години средно, докато останалите породи могат да се радват на възраст от 7.8 години.

Друг фактор е, че всяко малко куче има различна скорост на узряване. Онези животни, които израстват изключително бързо в големи размери, автоматично губят няколко години, защото стресът върху тялото е огромен. Големите кучета просто изпреварват по-малките. Хрътките имат нужда от 18 до 24 месеца, за да израснат до пълния си размер. Немският дог става висок около 81 сантиметра и има тегло от 79 килограма, а това е наистина впечатляващо. Друг проблем е, че големите животни умират най-често от рак, докато малките породи изглеждат далеч по-защитени. Бързото израстване поставя клетките на абнормален растеж и точно те са далеч по-уязвими в бъдеще. Малката чихуахуа няма такива проблеми. При тях също е необходима една година, но след като тялото няма да порасне повече от 15 сантиметра и теглото ще е едва 2.7 килограма, няма как да говорим за някакви кардинални промени на структурите.

Друг проблем, който собствениците никога не взимат предвид е наднорменото тегло. Големите кучета често са прехранени и не могат да обработват храната като нас. И не, докато пълният поглед и следенето на всяка хапка може да се смята за смущаваща сред собствениците, не трябва да забравяте, че това е и един от най-големите убийци. Наднорменото тегло също съкращава живота и това е фактор, който подлежи на влияние от самия собственик. Накрая ще добавим и начина на живот, разходките и вниманието. Интересен факт е, че малките кучета имат много запазена костна система и мускули, особено след като не им се налага да вървят – те са най-често носени!

 
 
Коментарите са изключени за Защо малките кучета живеят по-дълго от големите

Повече информация Виж всички