shareit

Учените вече знаят защо слънцезащитният крем вреди на коралите

| от |

Изследователите отдавна знаят, че оксибензонът, химикал, който се намира в слънцезащитните продукти, е вреден за коралите. Но точно защо и как се отразява на тези животни, дълго време остава е загадка.

Сега обаче учени от университета Станфорд откриха, че когато са изложени на слънчева светлина, морксите анемони (още Актинии; разред от океански хищни безгръбначни животни) – които са тясно свързани с коралите – правят оксибензона водоразтворим, като го комбинират със захар. Но този процес също прави химикала токсичен за животното.

Изследването е публикувано в списание Science.

Actiniaria

Актинии

Коралите живеят симбиотично с водораслите. Въпреки това, когато са подложени на високи температури или други стресови фактори, морските безгръбначни изхвърлят водораслите и стават напълно бели. Този процес, наречен избелване на коралите (coral bleaching), оставя животните изключително уязвими.

За да разберат как оксибензонът вреди на анемоните, изследователите тестват ефектите на химикала и слънчевата светлина върху анемоните с техните водорасли и без тях. В изкуствена среда те откриват, че всички анемони, изложени на оксибензон и слънце, умират в рамките на 17 дни, докато тези, изложени само на химикала, оцеляват.

„Беше странно да видя, че оксибензонът прави слънчевата светлина токсична за коралите – обратното на това, което по принцип трябва да прави“, казва авторът на изследването Уилям Мич в изявление. „Съединението е добро в абсорбирането на светлината във вълновия обхват, който тествахме, поради което е и толкова често срещано в слънцезащитните продукти.“

Когато са изложени на слънчева светлина обаче, анемоните модифицират оксибензона в клетките си, като прикрепят глюкоза към него, което го превръща в токсин.

„Този ​​метаболитен процес, който има за цел да детоксикира, всъщност прави токсин“, казва Джордже Вучкович, инженер по околна среда в Станфорд, който е част от изследователския екип, за списание Nature. Те „превръщат слънцезащитен крем в нещо, което по същество е обратното на слънцезащитен крем.“

Изглежда, че симбиотичните водорасли предлагат известна защита срещу този процес. Анемоните без водорасли оцеляват само една седмица, докато тези с тях оцеляха повече от две седмици. Това предполага, че „водораслите защитават гостоприемниците, като изолират фототоксините. По този начин оксибензонът може да бъде особено фототоксичен за избелените корали, изостряйки щетите от глобални стресови фактори“, пишат авторите.

Lodestone Reef Valentines Day 2016, Green Chromis on Coral

Поради вредното им въздействие върху коралите, в целия свят се появяват движения, които апелират за забрана на слънцезащитните кремове, съдържащи оксибензон. През 2018 г. Хавай става първият щат на САЩ, който приема закон за забрана на продукти с химикала, който влиза в сила през 2021 г. Оттогава други юрисдикции по света следват примера. През последните години учените работят върху по-екологични алтернативи, включително слънцезащитни продукти със съединения от водорасли, морска трева и цианобактерии.

Дали лабораторното изследване съответства на това, което се случва в действителната екосистема на рифовете, не е известно – авторите са създали сценарий, който симулира „най-лошия случай“, а не такъв, който симулира нормалните условия в природата, казва Брет Салах, учен по околна среда от университета в Йорк, Великобритания. природата.

Тери Хюз, морски биолог от университета Джеймс Кук в Таунсвил, Австралия, казва на изданието, че по-големите заплахи за коралите са изменението на климата, замърсяването и прекомерния риболов. Тези три фактора са допринесли за загубата на половината от световните рифове от 50-те години на миналия век насам.

„Масовото избелване се случва независимо къде се намират туристите. Дори най-отдалечените, най-девствените рифове избеляват – защото температурите на водата ги убиват“, казва той пред Nature. „Ирония е, че хората ще сменят слънцезащитните си кремове, но ще летят от Ню Йорк до Маями, за да отидат на плаж. Повечето туристи нямат против да използват различна марка слънцезащитен крем, но не и да летят по-малко и да намалят въглеродните емисии.“

Bleachedcoral

Избелен корал в коралов риф на Малдивите

Избелването на коралите е процес, при който коралите стават бели поради различни стресови фактори, като промени в температурата, светлината или хранителните вещества. Избелването настъпва, когато кораловите полипи изхвърлят водораслите (зооксантелите), които живеят вътре в тяхната тъкан, което в следствие ги кара да побелеят. Зооксантелите фотосинтезират, но с повишаване на температурата на водата започват да произвеждат реактивни кислородни видове, които са токсични за коралите, така че те ги изхвърлят. Тъй като обаче зооксантелите произвеждат по-голямата част от коралова пигментация, тъкан на коралите става прозрачна, разкривайки скелета им, направен от калциев карбонат. Повечето избелени корали изглеждат ярко бели, но някои са пастелно сини, жълти или розови поради наличието на различни протеини.

 
 
Коментарите са изключени за Учените вече знаят защо слънцезащитният крем вреди на коралите

Повече информация Виж всички