Спешната контрацепция – какво е и как работи

| от |

Колкото и да се старае човек, нещата невинаги вървят по план, когато става дума за секс – презервативът се къса, някой е забравил да си вземе хапчето или просто човек си е изгубил ума в момента. Не всеки иска да има бебе – и точно тук идва ролята на спешната контрацепция.

Какво представлява спешната контрацепция?

Съществуват два основни вида спешна контрацепция. Първият е хапче, което всъщност може да бъде един от двата вида перорални медикаменти: левоноргестрел и улипристал ацетат.

Вторият вид е вътрематочната спирала (ВМС). Докато хапчетата за спешна контрацепция могат да се вземат от аптеките или по лекарско предписание, ВМС трябва да се поставят от медицински специалист.

Как действа?

Това, което спешната контрацепция не прави, е да прекратява бременността – това е сферата на хапчетата за аборт – нито да предпазва от полово предавани инфекции.

И двата вида хапчета работят за забавяне на овулацията – освобождаването на яйцеклетка – с цел предотвратяване на бременност, но го правят по различни начини.

Левоноргестрел е синтетичен хормон, който действа така, че да спре прилива на лутеинизиращ хормон – химическият пратеник, който предизвиква овулацията. Така освобождаването на яйцеклетка се забавя или спира.

Улипристал ацетат е нехормонално лекарство, което предотвратява действието на прогестерона – хормон, който също участва в менструалния цикъл. Той прави това, като се свързва с прогестероновите рецептори на организма, което от своя страна потиска или забавя овулацията.

ВМС пък е нехормонален метод, който действа чрез освобождаване на мед в матката, което убива сперматозоидите. В редките случаи, когато те все пак оцелеят и оплодят яйцеклетката, наличието на ВМС може да ги спре да се имплантират в лигавицата на матката, като я изтъни.

Колко ефективна е спешната контрацепция?

Нито една форма на спешна контрацепция няма 100-процентов шанс да предотврати бременност, но вътрематочната спирала е най-близко до истината – когато се постави в рамките на 5 дни след секс, тя е повече от 99% ефективна.

Въпреки че е известен като „сутрешното хапче“, левоноргестрелът всъщност може да се приема до три дни след секс, а улипристалът – до 5.

Левоноргестрелът е по-ефективен, колкото по-рано се приеме – ефективността му е 95% до 24 часа след секс, но тази ефективност спада до 58% в рамките на 49 до 72 часа.

От друга страна, ефикасността на улипристала не намалява с времето, при условие че се приема в рамките на препоръчителните 5 дни, и е 98-99% ефективен за предпазване от бременност през този период.

Важно е обаче да се помни, че и при двете хапчета няма вероятност да бъдат ефективни, ако се приемат след овулацията – а тя може да бъде трудна за предвиждане, затова често се препоръчва използването на спешна контрацепция независимо от това на какъв етап на цикъла се намира човек.

Има и някои доказателства, които сочат, че наднорменото тегло може да направи хапчетата – особено левоноргестрела – по-малко ефективни, но все пак използването им се препоръчва. Не е известно телесното тегло да влияе на вътрематочната спирала.

Хората, които повръщат два до три часа след приемането на хапче за спешна контрацепция, също ще трябва да приемат друга доза, за да бъде то ефективно.

Колко безопасна е спешната контрацепция?

Спешната контрацепция е безопасна за повечето хора, но има някои, за които тя не е подходяща. Например, улипристалът не е подходящ за хора, които приемат стероидни лекарства за астма, а също така може да не действа при хора, които взимат лекарства за епилепсия, ХИВ или туберкулоза.

ВМС не може да се използва при хора с определени нелекувани инфекции, аномалии на шийката на матката или необяснимо вагинално кървене.

Както всяко лекарство, спешната контрацепция също може да има някои странични ефекти. При спиралата има вероятност от болки, подобни на менструалните, в дните след поставянето ѝ, а ако някой реши да я запази като по-дългосрочна форма на контрацепция, може да се появи кървене между менструациите или по-силна и продължителна менструация.

Таблетките пък могат да имат странични ефекти като главоболие, гадене и повръщане, замаяност, умора, чувствителност в гърди или болки в корема.

 
 
Коментарите са изключени за Спешната контрацепция – какво е и как работи

Повече информация Виж всички