Ново тревожно изследване разкрива, че консумацията на повторно използвано олио за пържене може да доведе до по-високи нива на невродегенерация при плъхове и тяхното потомство. Като се има предвид, че да се загрява повторно една и съща партида олио е широко разпространена в домовете и ресторантите по света, резултатите от проучването могат да изтъкнат сериозни последици за човешкото здраве.
Многократното нагряване унищожава антиоксидантите и други здравословни компоненти, които се съдържат в мазнината, като същевременно добавя опасни съединения като трансмазнини и пероксиди. Досега обаче последиците от консумацията на такава мазнина не са били надлежно изследвани.
„Пърженето при високи температури се свързва с редица метаболитни нарушения, но не са правени дългосрочни изследвания за влиянието на преработеното олио и вредните му ефекти върху здравето“, обяснява авторът на изследването Катиресан Шанмугам в изявление. „Доколкото ни е известно, ние сме първите, които съобщават, че дългосрочната консумация на дълбоко пържено олио увеличава невродегенерацията в потомството от първо поколение.“
В продължение на 30 дни изследователите хранят женски плъхове със стандартна храна или с храна, обогатена с обикновени или претоплени масла. В края на месеца те установяват, че животните, отглеждани с повторно използваното масло, показват повишени нива на чернодробни ензими, което показва високи нива на възпаление и оксидативен стрес в този ключов орган.
„В резултат на диетата липидният метаболизъм в черния дроб беше значително променен, а преносът на важната за мозъка омега-3 мастна киселина DHA беше намален“, казва Шанмугам. „Това, от своя страна, доведе до невродегенерация, която се наблюдаваше в хистологията на мозъка на плъховете, консумирали претопленото масло, както и на тяхното потомство.“
Подобни констатации илюстрират важността на оста черен дроб-черва-мозък и показват как нейното нарушаване може да доведе до неврологични увреждания. Освен това при плъховете, хранени с претоплено масло, се наблюдава повишен холестерол и по-високи нива на маркери за възпаление като високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP), който е свързан с инфаркти и инсулти.
Изследователите отбелязват и клетъчни увреждания в дебелото черво на тези плъхове, както и дегенерация на клетките, които поддържат невроните, известни като глиа. В поредица от последващи експерименти авторите на изследването излагат плъховете на мононатриев глутамат и установяват, че тази често срещана хранителна добавка предизвиква допълнителни неврологични увреждания при групата, консумирала повторно използваното масло.