Не знаете нищо за водните костенурки

| от |

Морските костенурки обитават водите по целия свят (с изключение на крайните северни и южни райони на планетата) и живеят до 80 години. Съществуват седем вида, като шест от тях – зелена, ястребоклюна, атлантическа ридлея, аслинова ридлея, кожеста и карета – са включени в списъка на застрашените или изчезващите видове. Плоската костенурка, която се среща само в моретата около Австралия, се счита за уязвим вид.

Malacochersus tornieri - Buffalo Zoo

Плоска костенурка

Ето още 20 неща, които може би не знаете за морските костенурки.

Ястребоклюните костенурки са наречени така заради челюстите си

Tortuga carey (Eretmochelys imbricata), parque nacional Ras Muhammad, Egipto, 2022-03-28, DD 56

Eretmochelys imbricata имат челюсти, подобни на хищници, за да достигат труднодостъпни места в кораловите рифове. Любимата им храна са гъбите.

Зелените морски костенурки търсят зелените храни

Green turtle swimming over coral reefs in Kona

Chelonia mydas, единствените растителноядни морски костенурки, се хранят с вегетарианска храна от морска трева и водорасли. Така те придобиват и зеленикавия си цвят.

Кожестите костенурки са приспособени да ядат меки неща

Leatherback sea turtle Tinglar, USVI (5839996547)

Dermochelys coriacea се хранят с медузи и други меки животни и имат твърди шипове в гърлото си, които им помагат да поглъщат хлъзгавата плячка.

Маслиновите ридлеи гнездят заедно

Turtle golfina escobilla oaxaca mexico claudio giovenzana 2010

Lepidochelys olivacea гнездят на големи групи, известни като арибади (arribadas – пристигания на испански език). Макар че са документирани и единични гнезда в цели 40 държави, грандиозно масовото събитие се наблюдава само в пет: Мексико, Никарагуа, Коста Рика, Панама и Индия. Арибадите могат да включват до 200 000 индивида.

Температурата на гнездото определя пола на излюпените костенурчета

Високите означават женски, а ниските – мъжки. В проучване от 2014 г., публикувано в Nature, в което са изследвани леговищата на морските костенурки в Кабо Верде, учените изчисляват, че „в светлите на цвят (и по-хладни) плажове се раждат 70,10 % женски, докато на тъмните на цвят (и по-топли) плажове се раждат 93,46 % женски.

Любителски филм разрешава загадката с гнезденето на морските костенурки

В продължение на десетилетия учените нямат представа къде гнездят морските костенурки от вида Lepidochelys kempii. През 1961 г. на срещата на Американското дружество на ихтиолозите и херпетолозите в Остин, щата Тексас, биолозите виждат домашен филм, заснет през 1947 г. от Андрес Херера, спортист и естествоизпитател. На него се вижда как поне 40 000 костенурки гнездят на плаж в северната част на Мексиканския залив.

Сега Lepidochelys kempi се заселват в Тексас

Padre island 0001

За да се увеличи популацията им, е създадено второ място за гнездене – на брега на остров Падре в Тексас. Биолозите събират над 20 000 яйца от мексиканското находище и ги прехвърлят в Тексас, където са инкубирани и излюпени, след което пускат малките на пясъчните плажове на остров Падре. През 1996 г. служителите освобождават 369 малки, а до 2013 г. броят вече е 11 369.

Атлантическата ридлея става жертва на петролния разлив на платформата Дийпуотър Хърайзън

Проучванията показват, че броят на костенурките от този вид на мястото на петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г. е бил значително по-голям, отколкото се смяташе досега, и някои учени се опасяват, че популацията им в Тексас ще продължи да търпи жертви.

Една от заплахите за морските костенурки обаче е в голяма степен преодоляна

Смъртността на морските костенурки в траловете за скариди (т. нар. страничен улов) някога е била основен проблем в Мексиканския залив, но въвеждането на подобрени устройства за изключване на костенурките по траловете през 80-те години на миналия век драстично намалява броя им в капаните.

Светлината също може да предотврати улова на морски костенурки

Малкият крайбрежен риболов с мрежи, разпространен в много страни, случайно улавя значителен брой морски костенурки, като ги наранява или удавя. Но промяната на вида на стръвта или използването на диоди, които излъчват ултравиолетова светлина, може да намали вероятността от подобни инциденти, според проучване от 2013 г. в списание Biology Letters.

Морските костенурки могат да се гмуркат дълбоко и да остават под водата за дълги периоди от време

Като влечуги те имат нужда да дишат въздух, но същевременно притежават и способността да остават под вода в продължение на часове. Кожестите морски костенурки могат да се гмуркат на дълбочина до 1000 метра.

Те са плувци на дълги разстояния

Документирано е, че мигрират на огромни разстояния. Една от тях е проследена да изминава повече от 15 000 километра от Баха, Калифорния, до Япония.

Куче бе обучено да открива скрити гнезда на морски костенурки

Докато повечето видове морски костенурки гнездят през нощта, атлантическите гнездят през деня, когато ветровете бързо отвяват следите на женските. Това може да затрудни служителите на Националния морски бряг на остров Падре да открият гнездата, за да могат да пренесат яйцата в лабораторията за инкубиране. Д-р Дона Шейвър, главен биолог, е обучила своя кеърнтериер Ридли да открива гнездата. Оттогава и други кучета са обучени за същата способност.

За да проследят излюпването на морските костенурки, учените използват принадлежности за маникюр

Учените не знаят много за ранните етапи от живота на морските костенурки. Предвид малкия размер и бързия растеж на излюпените, обичайните начини за маркиране на животни за проследяване не работят. Но изследователите откриват, че неопреново-силиконова приставка на акрилна основа – тази, която се използва за фалшиви нокти – задържа етикетите средно 70 дни, достатъчно дълго, за да се изясни голяма част от загадката.

Учените са правили масирана евакуация на яйца

След петролния разлив на платформата Дийпуатър Хърайзън учените се опасяват, че новоизлюпените на плажовете на залива в Алабама и северна Флорида, ще изплуват в смъртоносния нефт. Затова започват мащабна акция по преместването им, като между 25 юни и 18 август същата година са преместени 28 000 яйца в космическия център „Кенеди“ на източния бряг на Флорида. (Яйцата са изпратени с FedEx.) Спасяването е успешно и през юли, август и септември се появяват 14 000 малки, които са пуснати в Атлантическия океан.

Морските костенурки все още са застрашени от бракониерство

Бракониерството продължава да бъде значителна заплаха за тези животни по света. Учените обаче използват фалшиви яйца, за да проследяват злосторниците – те ги поставят в истински костенуркови гнезда, което им позволява да проследяват местонахождението им след като ги откраднат.

Морските костенурки получават тумори

Фибропапиломатозата е хронично и често смъртоносно туморообразуващо заболяване при тях. Последните изследвания сочат, че то се среща по-често при зелените, които се хранят във води, подложени на еутрофикация, или увеличаване на органичните хранителни вещества, което води до цъфтеж на водорасли и прекомерна растителност, която изсмуква кислорода от водата. За еутрофикацията допринасят оттичането на дъждовни води, както и човешка дейност.

Морските костенурки поемат много пластмаса

Пластмасовите отпадъци в океана представляват сериозна заплаха за морските костенурки, като проучване от 2013 г. показва, че кожестите и зелените са изложени на най-голям риск да се разболеят или да умрат от приема на пластмаса. Проучване от 1993 г. установява наличие на пластмасови отпадъци в храносмилателния тракт на 51% от костенурките, а при дисекция на мъртви костенурки е установено, че при някои от тях целият храносмилателен тракт е бил натъпкан с парчета от найлонови торбички.

Много доброволци помагат за спасяването им

Проектите за опазване на тези сладки животинки по целия свят разчитат на доброволци, които помагат за патрулирането на плажовете, където гнездят, пренасянето на яйцата в защитени места и наблюдението на освобождаването на излюпените малки. Тези добри хора обикновено се ангажират за поне две седмици, настаняват се в палатки или къщички и се хранят съвместно.

 
 
Коментарите са изключени за Не знаете нищо за водните костенурки

Повече информация Виж всички