Какво не знаете: Мерил Стрийп

| от |

Изберете си произволна церемония по връчване на наградите „Оскар“ през последните над 40 години и Мерил Стрийп със сигурност ще е там. Това е така, защото от 1978 г. насам актрисата е била номинирана цели 21 пъти в категориите за най-добра актриса и най-добра поддържаща актриса, като е печелила три пъти (за филмите „Крамър срещу Крамър“ от 1979 г., „Изборът на Софи“ от 1982 г. и „Желязната лейди“ от 2011 г.).

Сега, когато е на 74 години, Стрийп не е номинирана в никоя категория тази година, но тя си остава икона и най-светъл пример за актьорска игра. По-долу можете да прочетете някои факти за ранната ѝ работа в телевизията, за времето, когато е играла 7-годишно дете, и защо не харесва особено сайтът Rotten Tomatoes.

Мерил е искала да стане адвокат, но проспива изпитите

Родена в Съмит, Ню Джърси, на 22 юни 1949 г., Стрийп започва да се занимава с актьорско майсторство, когато играе робот в пиеса в началното училище. Това води до главни роли в училищни мюзикъли и в крайна сметка до записване във Васар Колидж и Йейлското училище по драма, въпреки че за кратко обмисля да се насочи към правото. По думите на Стрийп обаче тя е проспала изпитите си.

Първата ѝ екранна изява е по телевизията

Meryl Streep At The 2014 SAG Awards (12024455556) (cropped 2)

След училище Стрийп започва да привлича вниманието в Манхатън с работата си на сцената: За по-малко от година тя се появява в шест главни роли. След това, през 1977 г., играе в телевизионния филм „Най-смъртоносният сезон“, който предшества дебюта ѝ на голям екран през същата година в драмата „Джулия“ от Втората световна война. Филмът разказва за хокеист, който убива съперник на леда и впоследствие е съден за непредумишлено убийство. Стрийп изпълнява ролята на съпругата на играча. Тя участва и в минисериала „Холокост“ от 1978 г., за който печели награда „Еми“.

Тя забравя първия си „Оскар“ в тоалетната

След филма „Ловецът на елени“ от 1978 г., в който участва заедно с партньора си Джон Казейл, Стрийп прави фурор с „Крамър срещу Крамър“ от 1979 г. Драмата за развода с Дъстин Хофман е изтощително преживяване за актрисата – Хофман се опитва да предизвика емоционална реакция у нея по време на сцените им, като използва скорошната кончина на Казейл от рак на белия дроб. След като печели „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля за работата си във филма, Стрийп забравя статуетката си на пода в тоалетната (но за щастие успява да си я прибере преди края на церемонията).

Силкууд ѝ повлиява силно

Стрийп намира идеята за ядрената енергетика за неприятна след ролята си на информатора от ядрена централа Карън Силкууд във филма „Силкууд“ от 1983 г. И то до такава степен, че гледа да си купи къща възможно по-далече. Според профил в „Ню Йорк Таймс“ от 2004 г. Стрийп си купува дом в Кънектикът именно защото е на 150 километра от ядрено съоръжение. „Всъщност даже чертахме кръговете на карта“, казва тя.

Веднъж тя играе 7-годишно дете

Тя продължава да редува работа на сцената и на екрана през 80-те години. През 1978 г. се появява в ролята на Алиса (от „Алиса в страната на чудесата“) в „Алиса на концерт“ – музикална адаптация на произведенията на Луис Карол. На 29 години Стрийп е значително по-възрастна от персонажа си, описан в книгите; тя се завръща в ролята и през 1981 г.

Тя има проблем със сайта Rotten Tomatoes

През 2015 г., докато промотира „Суфражетка“, Стрийп изказва мнението си за популярния сайт за филмова критика Rotten Tomatoes като твърди, че там има непропорционално голям брой критици мъже. Според собствено ѝ преброяване има 760 мъже и 168 жени. „Искам да ви кажа, че мъжете и жените не са еднакви, те харесват различни неща“, казва тя. „Понякога харесват едно и също нещо, но понякога вкусовете им се разминават. Ако Томатометърът не отчита един набор от вкусове, това абсолютно ще повлияе на боксофиса в Съединените щати.“

Rotten Tomatoes предприема стъпки по този въпрос и от 2018 г. насам сайтът твърди, че е добавил над 1000 нови критици, 50% от които са жени.

Актрисата има уникална връзка с „Извънземното“

Стрийп не се впуска често в жанрови филми, с изключение на екшън-трилъра „Дивата река“ от 1994 г. Но тя е разглеждана от режисьорът Ридли Скот и кастинг директорът Мартин Голдбърг за главната роля на Елън Рипли в класическия научнофантастичен филм „Извънземното“ от 1979 г. Но когато не се получава, ролята е поверена на Сигорни Уивър. По стечение на обстоятелствата Стрийп и Уийвър са съученички в Йейлското училище по драма.

Стрийп регистрира името си като търговска марка

През 2018 г. тя подава заявка за търговска марка за името си, тъй като то се отнася до „живи, телевизионни и филмови изяви на професионална актриса и артист“. Някои известни личности правят този опит, за да предотвратят неразрешено използване на името им за фалшива реклама.

Търговската марка е за сценичното, а не за юридическото име: истинското ѝ пълно име е Мери Луиз Стрийп. В началото на кариерата ѝ агентите ѝ предлагат да го промени на „Мърл Стрийп“. За щастие, здравият разум надделява.

 
 
Коментарите са изключени за Какво не знаете: Мерил Стрийп

Повече информация Виж всички