Налага се въвеждането на нова категория урагани

| от |

През последното десетилетие ураганите станаха толкова силни, че според някои учени е необходимо да се добави нова категория, която да отразява по-добре тяхната интензивност: Категория 6.

Според сегашната скала – на Сафир-Симпсън – ураганите се класифицират по скала от 1 до 5 въз основа на максималната им постоянна скорост на вятъра. Ураганът получава статут на категория 5, ако има такава постоянна скорост над 252 километра в час.

При интензивност на урагана от категория 5 можете да очаквате значителни материални щети, включително паднали дървета и електропроводи, както и разрушени къщи. По-голямата част от зоната на въздействие след буря от категория 5 няма да може да се обитава в продължение на седмици или месеци.,

В ново проучване изследователите отбелязват как през последните години са наблюдавани няколко бури, които далеч надхвърлят този праг на скоростта. В тази връзка те предлагат властите да помислят за въвеждането на нова категория – 6 – за определяне на ураганите и тайфуните, при които скоростта на вятъра надхвърля 309 километра в час.

От 2013 г. насам поне пет бури вече са достигнали хипотетичния праг на новата категория: Ураганът „Патрисия“, тайфунът „Меранти“, тайфунът „Гони“, тайфунът „Хайян“ и тайфунът „Суригае“.

Например ураганът „Патрисия“ удари Мексико и части от Тексас през октомври 2015 г. С устойчива скорост на вятъра до 346 км/ч той притежава титлата на най-мощния тропически циклон, наблюдаван някога в Западното полукълбо.

Тъй като изменението на климата вече увеличава силата на бурите в целия свят, този вид урагани ще стават все по-чести през следващите години и десетилетия.

Изменението на климата може да повлияе на ураганите и тайфуните по безброй начини. По-високите температури на морската повърхност осигуряват повече енергия за ветровете, което може да доведе до по-голяма интензивност и по-бързи скорости. Едновременно с това климатичните промени може да забавят движението на ураганите, когато те преминават през географски региони. Това позволява на урагана да се задържи по-дълго време над един район, като по този начин увеличава размера на щетите, които може да нанесе.

„Антропогенното глобално затопляне вече значително е повишило температурите на повърхностния океан и тропосферния въздух в регионите, където се формират и разпространяват тропически циклони (ТЦ). Полученото в резултат на това увеличение на наличната осезаемата и скрита топлинна енергия увеличава термодинамичния потенциал на интензивността на вятъра на тези бури“, заключават в своето изследване Майкъл Вехнер от Националната лаборатория „Лорънс Бъркли“ в Калифорния и Джеймс П. Косин от Университета на Уисконсин-Медисън.

„Поради тази причина тук въведохме хипотетично разширение на скалата за ураганни ветрове на Сафир-Симпсън, за да отразим, че най-интензивните ТЦ стават все по-интензивни и ще продължат да стават oще по-интензивни, тъй като климатът продължава да се затопля“, добавят авторите на изследването.

Макар че предложената система за категоризиране на бурите все още не е приета от Национална агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA; САЩ, където е направено предложението) или пък от някоя друга официална агенция по света, изследователите не за първи път изказват идеята за разширяване на скалата на Сафир-Симпсън. Със задълбочаването на климатичната криза става все по-вероятно тези предложения да се превърнат в реалност.

„Това изследване подхваща ключова особеност на тези класификационни системи, а именно, че най-екстремната категория (5) е с отворен край – в тази скала всичко, което е със скорост над 252 км/ч. Това е проблематично в контекста на съобщаването на очакваните увеличения на максималните скорости на вятъра на тропическите циклони при изменението на климата. В съответствие с това в настоящото проучване се изследва как би се променила класификацията, ако се въведе праг за категория 6 със скорост 309 км/ч“, казва в изявление д-р Даниел Кингстън, старши преподавател в Университета Отаго в Нова Зеландия, който не е участвал пряко в проучването.

„Пет бури вече са преминали този хипотетичен праг и всички те са се случили след 2013 г. Очаква се прагът да бъде преминаван все по-често при продължаващите климатични промени“, добавя той.

 
 
Коментарите са изключени за Налага се въвеждането на нова категория урагани

Повече информация Виж всички