Красивите цветя кимирсения и кимджонгилия

| от |

Емблематична за Корейската народно-демократична република е кимджонгилията. Този вид бегонии е създаден от японски ботаници и представен пред Ким Джонг Ил през 1988. Скоро цветето става част от дипломатичния етикет. Правителството на Северна Корея го изпраща на редица държави като знак на приятелство, а през 1991 кимджонгилията печели златен медал на Цветното изложение в Чехословакия.

Kimilsungia1

Кимирсения

Тя е на почит и в държавата – подобно на кимирсенията, което е вид орхидея, дадена на Корея през 1965 от президента на Индонезия Сукарно, кимджонгилията е съставна част от „градината на международно приятелство“ в Централната ботаническа градина в Пхенян. Там също така има специални оранжерии, които обслужват само тези две растения. И както 232-мата членове на Погребалния комитет ще ви уверят, кимджонгилията расте бурно около гроба на Ким Джонг Ил.

Северна Корея приема цветето много сериозно. Както предава местната новинарска агенция KCNA, изследователският център, посветен на двете растения, успява да създаде специален препарат, с който може да удължи периода им на цъфтене с до 20 дни. А Отделът за контрол на качеството отбелязва, че кимджонгилията „е рядко ярко и пурпурно цвете, което представя личността на енергичния велик човек, тъй като десетки гофрирани равномерно подредени венчелистчета образуват голямо, ясно и прекрасно цвете, поддържано от листа във формата на сърце“.

Нещата не са само цветя и рози. Същия този отдел налага стандарти за растението – например, женското цвете трябва да има точно 4 или 5 венчелистчета. Земеделците, които не спазват тези стандарти, рискуват наказание…

Изглежда планът е да се създаде и кимджонгуния. Но както и почти всичко останало в Северна Корея, за тези планове има малко информация.

 
 
Коментарите са изключени за Красивите цветя кимирсения и кимджонгилия

Повече информация Виж всички