Колко деца може да има един човек през живота си?

| от |

Историята е свидетел на редица герои, които са надхвърлили границите на родителството, създавайки десетки, дори стотици животи. В няколко редки случая тези супер-родители са толкова плодовити, че дори са успели да оставят гигантски отпечатък върху световния генофонд, които продължават да се задържат и днес, векове след смъртта им.

Първо, нека започнем с бащите. Невъзпрепятствани от времеемкото и биологично скъпо преживяване на бременността, съвсем лесно е мъжете да имат повече потомство от жените.

YuanEmperorAlbumGenghisPortrait

Чингис хан

// Ако искате да предкочите частта за Чингис хан, скролнете надолу

Когато говорим за плодовити бащи, едно име, което без съмнение изниква в съзнанието ни, е Чингис хан, страховитият основател на Монголската империя, живял от 1162 до 1227 г. от н. е. Генетични доказателства показват, че около 8% от мъжете, които живеят в момента в частта от Азия от Североизточен Китай до Узбекистан – това са над 16 милиона мъже – имат необичайна Y-хромозомна линия, която вероятно е свързана със самия Чингис хан.

Оставянето на такъв тежък генетичен отпечатък върху света изисква адски много потомство. Легендата разказва, че Чингис е имал около 500 жени, предимно благородни дами и принцеси от завладени племена и земи, и по този начин е станал баща на стотици деца. Въпреки че това не може да се провери, някои историци смятат, че никак не е изключено.

// Край на частта за Чингис хан

Колкото и смел да е бил подвига му, един султан на Мароко може да е победил рекорда на могъщия монгол. Проучванията са изчислили, че Мулай Исмаил Кръвожадния (1672–1727) е бил баща на приблизително 1171 деца от 500 жени в репродуктивен период от 32 години.

Mulay Ismail

Мулай Исмаил Кръвожадния

В съвременната епоха заради културните и социалните промени хората като цяло имат по-малко деца. Едновременно с това обаче напредъкът в биотехнологиите отвори повече възможности за хората, които искат да се възпроизвеждат.

Има твърдения, че донорите на сперма са успели да създадат стотици деца чрез изкуствено осеменяване. През 2016 г. „нелицензиран донор на сперма“ в Обединеното кралство заявява, че е баща на 800 деца. Съобщава се, че той се е срещал с хора чрез Facebook и им е таксувал 50 паунда за „магическа епруветка“ със сперма. Още веднъж, трудно е да се провери тази история, но през последните 50 години има редица донори на сперма, които твърдят, че имат подобен голям брой деца.

Що се отнася до жените, цифрите са значително по-ниски, въпреки че „постижението“ да имат много деца определено е по-впечатляващо предвид рисковете от бременност.

Световният рекордьор за най-плодовита майка на всички времена е Валентина Василева, руска селянка, живяла през 18 век. Твърди се, че заедно със съпруга си тя е родител на 69 деца. Те са родени чрез 27 бременности, в които тя е родила 16 пъти близнаци, 7 пъти тризнаци и 4 пъти четиризнаци.

Има обаче известни съмнения дали това е статистически и биологично възможно. Без модерна медицина и санитария бременността е изключително рискова. Раждането 27 пъти в руската провинция преди стотици години не е невъзможно, но шансовете със сигурност не са в нейна полза.

В съчетание с това детската смъртност е била висока през 18-ти век, но се казва, че 67 от 69 от нейните потомци са оцелели детството. Трябва също да се замислим и как работещ във ферма селянин би издържал почти 70 деца.

През 21-ви век, когато подобни твърдения са по-лесни за проверка, също има някои много продуктивни майки, най-вече една жена от Уганда на име Мариам Набатанзи. Според доклад на Ройтерс от 2019 г. до 39-годишна възраст тя става майка на 38 деца .

Точно както при мъжете, възможно е биотехнологиите да позволят на жените също да станат по-плодовити. Технологиите за асистирана репродукция дават възможност границите на женската репродукция да са много по-високи, отколкото са били досега.

Теоретично медикаменти за плодовитост могат да се използват за провокиране на яйчниците да отделят повече яйцеклетки от обикновено. След това тези яйцеклетки могат да бъдат отстранени и оплодени със сперма в петриево блюдо, след което да бъдат хирургически поставени в матките на армия от сурогатни майки. Средното момиче има приблизително 300 000 до 400 000 яйцеклетки. Ако е теоретично възможно да се използват всички тези яйцеклетки, тогава ще се получат безумно много деца…

Разбира се, този мисловен експеримент засега е до голяма степен теоретичен и един такъв опит би породил всякакви етични и практически проблеми. Това обаче само показва как биотехнологията има потенциала да промени драстично начина, по който виждаме възпроизводството и ограниченията на родителството.

 
 
Коментарите са изключени за Колко деца може да има един човек през живота си?

Повече информация Виж всички