Какво причини земетресението в Мароко

| от |

В петък, 8 септември, Мароко беше разтърсено от земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер. Това е най-силното земетресение в страната от 123 години насам и досега е причинило смъртта на над 2900 души. За съжаление в региона вероятно ще продължат да се наблюдават вторични трусове за известно време, което ще попречи на усилията за възстановяване на нанесените щети.

Но какво причини това опустошително земетресение?

Damages in Moulay Brahim 01

То става близо до град Адасил, в района Маракеш-Сафи в Мароко, който се намира на около 75 км от Маракеш и е разположен в планината Висок Атлас. Но въпреки разрушителните последствия, земетресенията в този регион са доста рядко срещани.

„Земетресенията в Мароко не са необичайни, но това е по-голямо и в близост до големия град Маракеш. Както и в много други градове в региона, старите сгради нямат някаква специфично антисеизмична конструкция, следователно са много опасни“, казва д-р Кармен Солана, вулканолог от Университета в Портсмут, пред Научния медиен център.

По принцип повечето сеизмични дейности се случват по-близо до ръбовете на границата между тектоничните плочи на Евразия и Африка (Нубия), което прави последното събитие особено озадачаващо. Въпреки това има основателна причина за него.

Земетресението е предизвикано от „обратен разлом“ – геоложко явление, при което висящата стена, скалата, разположена над разломната линия, се придвижва (издига) срещу подножието, долната страна на разломната линия. Това действие се случва при сблъсък на тектонични плочи, което води до удебеляване на земната кора. Земетресението е резултат от внезапното разместване на скалите в резултат на това напрежение, при което се освобождават големи количества натрупана енергия.

Според статия за The Conversation на Хесус Галиндо-Залдивар, професор по геодинамика в Университета в Гранада, „магнитудът от 6,8 означава, че разломът, причинил земетресението, вероятно е дълъг около 30 км. Тази оценка взема предвид връзките между дължината на активните разломи и магнитудите на земетресенията“.

Професор Галиндо-Залдивар обяснява, че тъй като от дълго време в този регион не е имало значителни трусове, вероятно под земята напрежението се е натрупвало в значителни количества и само е чакало да се освободи. За съжаление, то може да причини значителни опустошения, когато се случи, особено ако живеещите в района не са подготвени за подобни сеизмични събития.

Смята се, че броят на жертвите на това земетресение е особено висок, тъй като то става през нощта, когато повече хора са си вкъщи и така могат да останат в капан.

Би Би Си предупреждава, че дори и по-слабите вторични трусове, могат да сринат повредени сгради през следващите дни и седмици. Те са резултат от други разломи, които верижно получават повишено налягане от скалите, предизвикали първоначалното земетресение. При улягането и приспособяването им напрежението води до по-малки трусове, които могат да продължат месеци и дори години напред.

 
 
Коментарите са изключени за Какво причини земетресението в Мароко

Повече информация Виж всички